Print this page
  • środa, 21 maj 2014 08:10

Cała prawda o glutenie

Cała prawda o glutenie
Cała prawda o glutenie © archiwum

Czy słusznie dbający o swoje zdrowie sięgają wyłącznie po produkty bezglutenowe? Lekarze i dietetycy są zdania, że glutenu nie powinny unikać osoby, u których nie stwierdzono nietolerancji lub uczulenia na gluten.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Dieta oparta na produktach zbożowych nie jest zdrowia, ponieważ powinniśmy jeść więcej warzyw. Trzeba więc pilnować żeby naszej diety nie zdominowały bułki, chleb i ciastka, ale nie można unikać glutenu bez powodu. Na organizm zdrowego człowieka gluten ma wpływ pożądany: zmniejsza poziom lipidów i wspomaga odporność.

Osoby, które nie mają ku temu wskazań, a ograniczają lub całkowicie eliminują gluten ze swojej diety, są bardziej narażone na cukrzycę typu 2. Chorym na celiakię, czyli nietolerującym glutenu, jedzenie produktów z glutenem szkodzi. Gluten powinny eliminować z diety także cierpiący na chorobę Duhringa – skórną postać celiakia dotyczy tylko dzieci.

Diagnozuje się ją jednak coraz częściej u osób dorosłych – i to takich, które wcześniej objawów nietolerancji na gluten. Jaka jest jednak skala tego problemu? Sądząc z liczby produktów bezglutenowych oferowanych przez rynek, może chodzić o połowę populacji. Tymczasem glutenu nie toleruje jedynie 1 proc. Europejczyków. Reszta nie musi go unikać.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)