• niedziela, 09 marzec 2014 14:27

Jakie są największe potrawy świata?

W 2001 r. w Ustce pobito rekord Guinnessa w gotowaniu zupy rybnej
W 2001 r. w Ustce pobito rekord Guinnessa w gotowaniu zupy rybnej W 2001 r. w Ustce pobito rekord Guinnessa w gotowaniu zupy rybnej © © archiwum

Nasi kucharze ugotowali największa zupę pomidorową (35.000 litrów), rybną z łososia (4.000 litrów) i jarzynową (4.065 litrów). Szef kuchni jednego z hotelu we Wrocławiu w grudniu 2000 r. usmażył 5505 kg ryby i 5435 kg frytek, bijąc w ten sposób rekord należący do Davida Morgana z Bristolu.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Jest też coś na deser. Smakosze lodów mogli 1 października 1994 roku skosztować w Kaliszu największego na świecie loda na patyku. Ważył on 9 ton (8780 kg), a jego porcjowanie i konsumpcja zajęły ponad 8 godzin.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Oceń ten artykuł
(0 głosów)