Print this page
  • piątek, 18 listopad 2016 10:05

Piernik staropolski długo dojrzewający

Piernik staropolski długo dojrzewający

Trudno sobie wyobrazić Boże Narodzenie bez tradycyjnego piernika. Ciasto na piernika musi dojrzeć, najwyższa wiec pora, aby zabrać się do jego przygotowywania.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 500 g miodu naturalnego (wielokwiatowego lub akacjowego)
- 250 g masła (lub smalca)
- 2 szkalnki cukru
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 torebki przyprawy do piernika

W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło, cukier i miód. Kiedy masa ostygnie, dodać do niej jajka, sól, sodę rozpuszczoną w mleku i przyprawy. Całość połączyć. Następnie stopniowo dodawać mąkę,. Wyrobić ręką. Tak przygotowane ciasto przełożyć do metalowej, szklanej lub kamionkowej miski,,, przykryć ściereczką lnianą i wstawić do lodówki na 4-5 tygodni.

PIECZENIE:
Na kilka dni przed świętami czas zabrać się do pieczenia. Nasto na piernik staropolski długo dojrzewający podzielić na trzy części. Każda z nich, rozwałkować do rozmiarów blachy na grubość ok. 0,5 cm. Blechę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć w niej ciasto i stawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec pojedynczo w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Blaty pozostawić do ostygnięcia.
Następnie przykryć je papierem do pieczenia, włożyć do foliowej torby odstawić w chłodne miejsce na 3-7 dni. Po tym czasie przełożyć masę (np. powidłami śliwkowymi, masą kajmakową, albo kremem budyniowym), polać lukrem lub polewą czekoladową.

Piernik był pieczony już w XII w. w Norymberdze i Bazylei. Ciasto pochodzi od miodowników – wielkich bochnów chleba przygotowanych ba bazie miodu, znanych już w starożytności. W średniowieczu ciasto to było wielkim luksusem z powodu wysokich kosztów przypraw korzennych i bakalii. Było przyrządzane tak, aby nie zepsuło się w czasie długich podróży. Piernik daje się przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Tradycja wypieku pierników przybyła do Polski wraz z osadnikami z miast niemieckich. Pierwsze wzmianki o toruńskich piernikach pochodzą z około 1830 roku i mówią o piekarzu Mikołaju Czanie, który prawdopodobnie trudnił się wypiekami korzennych ciast. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny. W Polsce w XVII w. sprzedawano pierniki w aptekach jako skuteczny lek na wiele chorób. Był symbolem dobrobytu i wysokiej pozycji społecznej. Dopiero w XIX w. pojawił się w domach chłopskich.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)