Print this page
  • niedziela, 29 marzec 2015 13:13

Wielkanocna baba drożdżowa z bakaliami

Babkę najlepiej polać lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru
Babkę najlepiej polać lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru Babkę najlepiej polać lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru © © archiwum

Bez jej zapachu trudno wyobrazić sobie święta!

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Tradycyjny deser o niepowtarzalnym smaku. Kusi swoim aromatem już podczas pieczenia.

SKŁADNIKI:
– 3 szklanki mąki
– 5 dag świeżych drożdży
– 5 żółtek i 1 całe jajko
– ¾ szklanki cukru
– szczypta soli
– 1 szklanka mleka o temperaturze pokojowej
– 125 g roztopionego masła (może być klarowane)
– 10 dag rodzynek lub innych suszonych owoców (jeśli są duże, kroimy je na cząstki).
– ulubiony aromat do ciast

PRZYGOTOWANIE:
Z drożdży robimy rozczyn. Mąkę przesiewamy do dużej misy. Dodajemy do niej cukier, sól, żółtka i całek jajko, mleko, roztopione i przestudzone masło oraz aromat do wypieków, apotem rozczyn z drożdży. Wszystko to mieszamy i wyrabiamy ręcznie lub miksujemy. Kiedy ciało będzie już gładkie, dodajemy rodzynki lub inne bakalie i znów wyrabiamy. Formujemy z niego kulę, posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy wyrośnie, przenosimy je na stolnicę. Uderzamy w nie (np. pięścią), a potem ponownie wyrabiamy. Formę do ciasta natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Ciasto powinno wypełniać nie więcej niż połowę formy. Znów odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do ok. 180 °C. Pieczemy ok. 40 min.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)