Pierwsze Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie
W piątek, 15 marca, w Pałacu Orli (gm. Koźmin Wlkp._ zorganizowano Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnowskiego. Była to pierwsze edycja konkursu o zasięgu ogólnopolskim, a rywalizowali w nim profesjonalni kucharze. Głównym organizatorem była firma Las-Kalisz Sp. z o.o., zajmująca się produkcją mięsa z dziczyzny.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Celem wydarzenia było upamiętnienie Mariana Tarnowskiego – wieloletniego pracownika firmy Las-Kalisz, jej współzałożyciela, pierwszego prezesa zarządu, pasjonata i promotora kultury łowieckiej, kucharza – amatora, a także cenionego przedsiębiorcę. 15 marca przypadała pierwsza rocznica jego śmierci.
Przygotowano także pokaz sztuki kulinarnej. Swoje umiejętności zaprezentował znany wszystkim mistrz kuchni, Jan Kuroń – absolwent prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu. – Dzisiaj chciałbym przygotować potrawę z dziczyzny inaczej niż to się tradycyjnie robi – objaśnił Jan Kuroń. – Chcę pokazać coś inspirowanego kuchnią hiszpańską. W Polsce przyjęło się, że dziczyzna przyrządza się ze śmietaną, jałowcem i musztardą. Przygotuję dla państwa gulasz na szynce i dzika. Potrawę tę charakteryzuje również palona w piecu papryka. Warto próbować nowych przepisów na dziczyźnie, zwłaszcza z regionu śródziemnomorskiego – stwierdził Kuroń.
I Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie wygrał duet Tomasz Kasperlik i Piotr Mazur z ARIES Hotel & SPA z Zakopanego (nagroda 4 tys. zł). Drugie miejsce zajęli Jacek Stachurski i Łukasz Woźniak (Filharmonia Smaku – Restauracja Autorska w Łodzi), a trzecia lokata przypadła teamowi z naszego powiatu – Arkadiuszowi Marciszowi i Jarosławowi Maciejakowi z Restauracji Wawrzyniak w Perzycach (gm. Zduny).