• Kraj
  • sobota, 02 grudzień 2017 08:44
  •   1451

Zapłacisz drożej za ciasto na święta

Podwyżki cen odbiją się na kosztach tradycyjnych wypieków
Podwyżki cen odbiją się na kosztach tradycyjnych wypieków Podwyżki cen odbiją się na kosztach tradycyjnych wypieków © archiwum

Nie ma wątpliwości – to będą drogie święta! Masło, jaja, bakalie czy mak – horrendalne podwyżki mocno odbiły się na cenach tradycyjnych polskich produktów, które w czasie Bożego Narodzenia wykorzystujemy do przygotowania świątecznych wypieków.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Przygotowując tradycyjny sernik, musimy się liczyć z wydatkiem o ponad 4 zł większym na jednej blaszce niż rok temu. Makowiec będzie nas kosztował więcej aż o 8 zł! Podobnie piernik z powidłami – 8,50 zł w porównaniu z 2016 rokiem! Wszystkiemu winna tegoroczna drożyzna. Masło, które dodaje się do wszystkich wypieków, podrożało o 70 proc. Rok temu najtańsza wytłaczanka z 10 jajkami, które również są niezbędne do ciast, kosztowała 3,89 zł. Dziś to ok. 2 zł więcej, a ceny bakalie i mak, miód, droższe są też przetwory z owoców. – Moim zdaniem święta będą droższe o 6 proc. niż w zeszłym roku. Wynika to z tego, że rzeczy, które kupujemy na święta, kosztują więcej. Masło – przez większy popyt w USA, jajka przez ich skażenie fipronilem, bakalie to tez kwestia rynków światowych. Natomiast przetwory z owoców są dużo droższe przez niskie zbiory spowodowane pogodą – wylicza ekonomista Marek Zuber (45 l.).

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)