• Konarzew
  • poniedziałek, 05 listopad 2018 09:16
  •   1190

Konarzewskie wykopki

Konarzewskie wykopki
Konarzewskie wykopki © Sebastian Kalak

W niedzielę, 7 października, w sali wiejskiej w Konarzewie (gm. Zduny) odbyła się impreza pn. „Konarzewskie wykopki”, czyli międzypokoleniowe spotkanie z pyrą. Impreza została zorganizowana przez nieformalną grupę „Konarzewska Inicjatywa Sąsiedzka” oraz stowarzyszenie „Razem dla Konarzewa”.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

– My jako stowarzyszenie „Razem dla Konarzewa” wyszliśmy z propozycją współpracy osób, głownie młodych, żeby pomogły nam w realizacji naszych działań, ponieważ tych działań jest więcej o różnorodnym zakresie. Sami po prostu nie mamy takich możliwości, żeby je przeprowadzić. Spotkaliśmy się w kwietniu. Ekipa się skrzyknęła – wytłumaczyła nam Barbara Łasińska, prezes stowarzyszenia „Razem dla Konarzewa”.

– W wyniku tego powstała nieformalna grupa KIS, czyli Konarzewska Inicjatywa Sąsiedzka. Naszym patronem jest stowarzyszenie „Razem dla Konarzewa”. I tak działamy. Zobaczymy jakie będą tego skutki. Jest to pierwsza nasza większa – dodała Lidia Bestra, liderka Konarzewskiej Inicjatywy Sąsiedzkiej. – Patronem dlatego, że grupa nie ma osobowości prawnej, a realizując jakikolwiek projekt, gdzie są zaangażowane środki publiczne musi być to organizacja, która ma wpis do KRS-u i która jest wiarygodnym partnerem do realizacji zadania – dodała Lasińska.

Podczas imprezy nie zabrakło figurek z ziemniaka, kolorowych stempli oraz warsztatów plastycznych, przygotowanych przez Łucję Mintę i przeprowadzonych z pomocą Renaty Marciniak i Magdy Snadnej. Było też szukanie ziemniaka w piasku, rzut pyrą do celu i tarcie ziemniaków na czas. Podczas imprezy odbył się również konkurs na potrawy z ziemniaka. I miejsce zajęły „pyry z gziką” (ziemniaki z twarożkiem) przygotowane przez Krystynę Bartek i Ewę Jankowską. Na II miejscu znalazły się „plyndze” (placki ziemniaczane), przygotowane przez Janinę Ratajek i Barbarę Kotalę, zaś III miejsce zajęły „szagówki” (kopytka) z kapustą przygotowane przez Marię Grobelną i Bronisławę Borowską.

Wydarzenie zorganizowane zostało w ramach projektu „Konarzew – nasze miejsce na ziemi” realizowane przez Konarzewską Inicjatywę Sąsiedzką ze środków Funduszu Inicjatyw Obywatelskich, z mikrodotacji na społeczne działania Kaliskiego Inkubatora Przedsiębiorczości.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)