Nadszedł czas siewu
Rozmarznięta wiosenna ziemia tylko czeka na nasiona, które mogłyby wiosną wykiełkować. W marcu rozpoczyna się sezon ogrodniczy, warto więc dobrze rozplanować wysiew nowych roślin.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Choć wiosna nie rozgościła się jeszcze na dobre, to już pod koniec miesiąca można wysiać wprost do gruntu kwiaty odporne na chłody, maczek kalifornijski czy ślazówka. Przygotujemy glebę pod nowe zasiewy warzywne. Właśnie teraz stosujemy kompost lub przekompostowany obornik, który mieszamy z wierzchnią warstwą gleby i wyznaczamy poszczególne grządki zgodnie z zasadą płodozmianu. W tym miesiącu można już wysiać groch, marchewkę, bób, cebulę, jarmuż, koper, pietruszkę, pory, rzodkiewkę i szpinak. Zapobiegliwi mogą wysiać do insektów lub do pojemników kwiaty letnie, np. nasturcje, aksamitki, szałwię, cynie, lwie paszcze, portulaki czy astry letnie.
Kwiecień to bardzo dobry okres na zakładanie nowych trawników. Gleba jest jeszcze wilgotna po zimie, co sprzyja kiełkowaniu nasion. W środku miesiąca warto zająć się wysiewem ozdobnych roślin jednorocznych (maciejki, groszku pachnącego, ostróżek ogrodowych). Wyjątkiem jest np. nasturcja, którą siejemy dopiero w połowie maja. W pierwszej połowie kwietnia pikujemy siewki warzyw i roślin ozdobnych wysianych w marcu w ciepłej szklarni lub na domowych parapetach. W inspekcie lepiej uprawiać partię roślin, które najlepiej uprawiać z rozsady (np. astru, lewkonie, cynie, kapustę, kalafiory, sałatę).
W maju możemy także założyć łąkę kwietną, zasiewając odpowiednią mieszankę traw i roślin łąkowych. W pierwszej połowie miesiąca czas na wysianie bezpośrednio do gruntu prawie wszystkich warzyw, poza tymi najbardziej ciepłolubnymi. Do połowy maja czekamy z siewem takich roślin jak dynie, ogórki, cukinie, kabaczki i patisony czy melony. Po raz drugi wysiewamy rzodkiewki, aby zachować ciągłość zbiorów.