• niedziela, 02 marzec 2014 11:23

Grill na błysk!

Grill na błysk!
Grill na błysk! © © archiwum

Sezon wrzucania na ruszt kiełbasek, karkówki, warzyw – rozpoczęty! Trzeba więc wyciągnąć grill ze schowka i zadbać, aby nam służył w dobrym stanie.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Oto wskazówki, które pomogą ci doczyścić grill po użyciu, a także zabezpieczyć go przed nadmiernym zabrudzeniem.
- Aby zapobiec kapaniu tłuszczu na ruszt, używaj tacek z folii aluminiowych. Może je zrobić sam, składając folię i formując ją na kształt talerzyka.
- Po skończonym grillowaniu, gdy węgle są jeszcze czerwone, połóż na ruszcie arkusz folii aluminiowej, przyspieszysz w ten sposób spalenie pozostałości jedzenia. Gdy ruszt wystygnie, zrób z folii aluminiowej sporą kulkę i zeskrob nią spalone resztki.
- Przygotuj następującą pastę: pół szklanki sody oczyszczonej zwilż wodą, aby powstała gęsta papka. Nałóż ją za pomocą drucianej szczotki na ruszt i pozostaw na 15 minut. Po tym czasie wyczyść.

RUSZT
Zdejmij go, gdy wystygnie. Oczyść szczotką, spryskaj obie strony preparatem do czyszczenia kuchenek. Włóż do dużego plastikowego worka na śmieci i pozostaw na pół godziny. Opłucz. Wytrzyj do sucha.

OBUDOWA
Podniszczony grill będzie wyglądał jak nowy, gdy dokładnie go wymyjesz, do ochrony karoserii. W ten sposób zabezpieczysz go też przed rdzą.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)