Piekarnia „Czwojda” ponownie wyróżniona
Krotoszyńska Piekarnia „Czwojda” to nie tylko codzienny chleb dla mieszkańców powiatu krotoszyńskiego. To również bogata historia naszego regionu.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Początki powstawania firmy Piekarstwo M.J.M. Czwojda s.c. sięgają XIX wieku. Firma ta założona w 1895 roku w Kobylnie na terenie Starego Rynku przez Franciszka Czwojdę i funkcjonowała tam przez okres 31 lat, aż do roku 1926.
Historia szła wciąż a przód. W 2005 roku piekarnie przejmują synowie Aleksandra i Małgorzaty Czwojdów, Mateusz oraz Jakub. Od tego momentu to oni odpowiadają za kierunek rozwoju firmy. Zmiany jakie zostały poczynione w tym okresie doprowadzają do decyzji o konieczności budowy nowego zakładu piekarniczo-cukierniczego. Zakład powstaje w latach 2013/2014.
Wachlarz oferowanego asortymentu ciągle się zmienia i jest bardzo szeroki. Firma na dzień dzisiejszy stara się zaspokoić różne potrzeby swoich klientów. Dlatego w ofercie znajdziecie państwo nie tylko szeroką gamę gatunków chlebów jasnych „pszennych”, a także pieczywo ciemne żytnie oraz razowe.
Również w segmencie pieczywa drobnego firma ma bardzo dużo do zaoferowania począwszy od klasycznej bułki poznańskiej i wrocławskiej poprzez wszelakie rodzaje bułek ciemnych razowych pszennych oraz żytnich z wszelakimi domieszkami ziół oraz nasion zaczynający od czarnuszki kończąc na ziarnach „Chia” oraz siemienia lnianego.
Oczywiście firma obecnie to również cukiernia, która w swojej ofercie posiada bardzo szeroki wachlarz wyrobów. Należy tu nadmienić, że wszystkie wyroby są produktami rzemieślniczymi wychodzącymi spod ludzkiej ręki. Znalazło się również potwierdzenie w oczach ekspertów, którzy w sierpniowej edycji programu „Doceń Polskie” pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa przyznali „Chlebowi Słonecznemu” oraz „żytnio – razowemu” tytuł TOP PRODUKT.