XI Festiwal Smaków w Kobiernie za nami
Czernina, kaczka z jabłkami, kluski w trzech kolorach, karkówka Maryli czy odlotowy schabowy – to tylko niektóre z potraw, których można było skosztować podczas XI Festiwalu Smaków w Kobiernie (gm. Krotoszyn).
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Tym razem swoje talenty kulinarne zaprezentowały panie należące do kół gospodyń z Brzozy, Gorzupi, Kobierna, Różopola i Smoszewa. Wszystkie stragany cieszyły się dużą popularnością, a smaczne potrawy znikały szybko.
W trakcie imprezy można było posłuchać krotoszyńskiego zespołu „TACY nie INNI” oraz obejrzeć występ dzieci z kobierskiego przedszkola i młodzieży szkolnej. Uczniowie pokazali taniec nowoczesny. Dużym zainteresowaniem cieszyło się stoisko kaliskiej firmy „Las”, gdzie serwowano potrawy z dziczyzny.
Dzieci bawiły się pod opieką animatora: skręcały balony, robiły wielkie bańki mydlane i rywalizowały w konkurencjach sportowych. Festiwal zorganizowała rada sołecka Kobierna przy wsparciu tamtejszej Ochotniczej Straży Pożarnej, stowarzyszenia „Nasze Kobierno” oraz miejscowego Koła Gospodyń Wiejskich.