Skąd pochodzi nóż do sera?
![W nożu do sera rolę ostrza pełni cienki drucik, który łatwiej pokonuje opór lepkiej masy](/media/k2/items/cache/8a6976fea28b3c6fa1bf282a2ab24dbf_XL.jpg)
![W nożu do sera rolę ostrza pełni cienki drucik, który łatwiej pokonuje opór lepkiej masy](/media/k2/items/cache/8a6976fea28b3c6fa1bf282a2ab24dbf_L.jpg)
Matką tego wynalazku była nagła potrzeba – pewnego dnia podczas luchu norweski stolarz Thor Bjørklund próbował ukroić cienki plasterek nieapetycznej, roztopionej na słońcu goudy, posługując się znalezionymi w warsztacie narzędziami stolarskimi.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Udostępnij to
Po powrocie do domu z kawałka cienkiej stali wykonał prototyp noża, którym można ukroić dowolnie cienki plasterek sera każdego gatunku.
dodaj
komentarz
- Regulamin
- Informacje i pytania