• Krotoszyn
  • środa, 25 marzec 2020 10:19
  •   1003

Szkoła z wieloma możliwościami

Szkoła z wieloma możliwościami
Szkoła z wieloma możliwościami © archiwum

Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 im. K. F. Libelta oferuje kandydatom na uczniów szeroki wybór zawodów. Ponadto może się pochwalić wysokimi wynikami, jakie jej uczniowie osiągają na egzaminach maturalnych oraz zawodowych.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

ZSP nr 2 wyróżnia wiele aspektów. Pierwszym z nich jest lokalizacja w centrum miasta. Obok szkoły znajdują się liczne przystanki, przy których krzyżują się drogi większości linii autobusowych. Placówka jest przystosowana do nauczania osób z różnymi stopniami niepełnosprawności. Kolejną rzeczą, którą ją wyróżnia, jest aktywizacja uczniów. Mają oni bowiem wpływ na podejmowane decyzje w kwestii życia szkolnego, zarówno jeśli chodzi o pracę szkoły, jak i stronę kulturalną.

Bardzo ważny jest szeroki wybór kierunków kształcenia. Placówka oferuje naukę na profilach: technik informatyk, technik programista, technik reklamy, technik ekonomista, technik handlowiec, technik hotelarstwa, technik żywienia iu usług gastronomicznych, technik technologii żywności oraz przetwórca mięsa na poziomie szkoły branżowej. Uczniowie są objęci Wewnątrzszkolnym Systemem Doradztwa Zawodowego, co ułatwia im wybór dalszego kształcenia i planowanie kariery zawodowej.

Ponadto szkoła oferuje atrakcyjne praktyki, nie tylko w lokalnych firmach, ale również w tak prestiżowych miejscach jak restauracje Karola Okrasy, hotele z wysokim standardem obsługi czy też na promach. Zdobyte podczas praktyk doświadczenie pozwala młodym ludziom znaleźć dobrą pracę.

ZSP nr 2 może się pochwalić sukcesami naukowymi. O wysokiej jakości kształcenia świadczą bardzo dobre wyniki osiągane przez uczniów zarówno na egzaminach maturalnych, jak i na egzaminach potwierdzających kwalifikacje zawodowe. Placówka uzyskała tytuł „Srebrnej Szkoły” w rankingu Fundacji Edukacyjnej „Perspektywy”, w którym każdego roku jest najwyższej klasyfikowanym technikum w naszym regionie.

Nauczyciele ZSP nr 2 przywiązują również dużą do nawyków żywieniowych wśród młodzieży. Uczniowie dowiadują się, jak prowadzić zdrowy tryb życia. Pedagodzy zwracają również uwagę na problem marnowania żywności oraz przekazują wiedzę na temat metod jej przetwarzania, aby zminimalizować wyrzucanie jedzenia.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)