Letnia zupa – chłodnik!
![Letnia zupa – chłodnik!](/media/k2/items/cache/8ccd2d7570b15b2ea0e7b68469e23e76_XL.jpg)
Chłodnik to podawana na zimno zupa, której bazę stanowi ugotowana botwina zmieszana ze zsiadłym mlekiem bądź kwaśną śmietaną (współcześnie często zastępowanymi przez kefir, jogurt) wraz z dodatkami, takimi jak surowy ogórek, koperek, jajko na twardo, a w wersji klasycznej – szyjki rakowe. Potrawa kuchni polskiej oraz litewskiej.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Udostępnij to
Według przepisu Wincenty Zawadzkiej chłodnik przygotowywany był z zielonego kopru, ugotowanej botwiny lub szczawiu, rosołu oraz śmietany. Przed podaniem dodawano jajko na twardo, drobno krojone ogórki, ugotowane szyjki rakowe bądź kawałki ryby albo cielęciny[3]. Podobny przepis podaje Lucyna Ćwierczakiewiczowa, zalewając dodatkowo dodanie barszczu białego (zakwasu z mąki) w celu zakwaszenia. W późniejszym przepisie Marii Ochorowicz-Monatowej nie występuje już rosół, a śmietana mieszana jest z kwaśnym mlekiem. We współczesnych przepisach do chłodnikach litewskiego nie dodaje się wywarów mięsnych, mięsa ani ryb, natomiast jako dodatek pojawiają się rzodkiewka lub szczypiorek.
- Regulamin
- Informacje i pytania