Drugi festiwal sernika
Podczas trwania festynu „Pogranicze kultur
Festiwal odbędzie się w sobotę, 20 sierpnia w Zdunach na ulicy Łanowej, podczas trwania festiwalu „Pogranicze kultur 2011. Zgłoszenia będą przyjmowane od godziny 15.00 do 17.00. Jury w tym czasie rozpocznie specjalne posiedzenie i zastanowi się nad zwycięzcą. O 21.00 nastąpi rozstrzygnięcie konkursu.
Regulamin konkursu kulinarnego pt. „Festiwal sernika”
Informacje wstępne:
- Celem konkursu jest propagowanie sztuki kulinarnej, pogłębianie wiedzy na temat receptur i sposobów wyrobu, a także zachęcenie amatorów pieczenia ciast do poszukiwania nowych sposobów wypieku sernika.
- 2. Konkurs odbędzie się 20 sierpnia w Zdunach na ulicy Łanowej, podczas trwania festiwalu Pogranicze kultur 2011.
- Otwarcie konkursu i początek przyjmowania zgłoszeń o godz. 17.00 20 sierpnia 2011.
- Uczestnicy konkursu przybywają na koszt własny. Zakup półproduktów do wypieku sernika na koszt własny uczestnika.
Warunki uczestnictwa:
- W konkursie mogą uczestniczyć amatorskie grupy kulinarne np. Koła Gospodyń Wiejskich, a także osoby prywatne zamieszkałe na terenie Gminy i Miasta Zduny.
- Maksymalna ilość występujących w grupie kulinarnej nie może przekroczyć 4 osób.
- W konkursie może wziąć udział maksymalnie 10 drużyn i osób prywatnych. O przejściu zgłoszenia decyduje kolejność. Po przyjęciu 10 zgłoszenia przyjmowanie zostanie zakończone.
Zasady organizacyjne i przeprowadzenia konkursu:
- Uczestnicy konkursu dostarczają sernik w formie piekarskiej, nie pokrojony, nie naruszony do punktu zgłoszeń organizatora do godziny 17.00. Placek powinien zostać upieczony nie wcześniej niż 24 godziny przed zgłoszeniem. Informacja o długości pieczenia i czasie wykonania placka powinna zostać zawarta w recepturze sernika.
- Organizator nadaje zgłoszonemu sernikowi numer, z nazwą (nazwiskiem) uczestnika zakleja w kopercie. Jury konkursowe otrzymuje jedynie formę z pieczywem, oraz numer. Organizator zadba o przestrzeganie uczciwości konkursowej.
- O godzinie 17.00 rozpocznie swoje posiedzenie specjalnie w tym celu powołane Jury konkursowe.
- W konkursie mogą wziąć udział wypieki dokonane własnoręcznie, poddane obróbce wysokimi temperaturami w piekarniku. Każde ciasto powinno zostać opatrzone załączoną szczegółową recepturą przygotowania. Organizator konkursu zastrzega sobie możliwość opublikowania wszystkich udział w konkursie receptur.
- Dozwolone są dowolne przyozdobienia wypieku, wykonane już po upieczeniu sernika.
- Ostateczna lista przyjętych zgłoszeń spełniających wymogi formalne zostanie ogłoszona po godzinie 17.00, 20 sierpnia 2011 r.
- Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do godziny 21.00, 20 sierpnia 2011 r.
- Jury konkursowe będzie oceniało następujące walory konkursowego pieczywa:
- smak (maksymalna ilość punktów – 5)
- estetyka wykonania (maks. ilość pkt – 5)
- sposób przygotowania – receptura - (maks. ilość pkt – 3)
- innowacyjność – nowy nieznany sposób przygotowania – maks. ilość pkt – 2
Łącznie uczestnik może otrzymać 15 pkt. konkursowych.
- Organizator wręczy trzy nagrody główne:
- 1-go stopnia, wartość do 300 zł,
- 2-go stopnia, wartość do 200 zł,
- 3-go stopnia, wartość do 100 zł.
Ponadto organizator przewiduje 7 nagród pocieszenia.
- Pieczywo uczestniczące w konkursie pozostaje w gestii organizatora. Formy piekarskie zostaną zwrócone uczestnikom w terminie późniejszym.
- Uczestnik konkursu oświadcza, że przy przygotowywaniu sernika zadbał o wszelkie zasady higieny i bezpieczeństwa, oraz gwarantuje zdatność pieczywa do spożycia.
- Uczestnik konkursu oświadcza, że wykonał sernik własnoręcznie, w oparciu o załączoną recepturę.