Pyrobranie w Rozdrażewie – czyli impreza z pyrą w tle
Nęcące zapachy pysznych potraw unosiły się nad „Chatą na Rozdrożu” w Rozdrażewie i przyciągały kolejnych uczestników jesiennej zabawy „Pyrobranie”.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Panie z okolicznych kół gospodyń wiejskich przygotowały znakomite potrawy na bazie ziemniaków i zachęcały do kosztowania i wyrobu tej najsmaczniejszej. Jury konkursu kulinarnego – Monika Kaczmarek i Maciej Frala – mieli nie lada dylemat do rozstrzygnięcia, bo wszystkie serwowane dania były przepyszne. Ostatecznie jednak za najsmaczniejszą uznano gołąbki podawane z chlebem wypieczonym z ciasta ziemniaczanego, które przygotowały gospodynie z Maciejewa.
Nim jednak doszło do kosztowania jedzenia, panie w strojach z epoki, na pobliskich polu, zaprezentowały jak dawniej przebiegały wykopki i pyrobranie. Wzięły też udział w rywalizacji – pokonując slalom z ziemniakiem, wykonując najdłuższy obierki czy obierając ziemniaki na czas – a za udział w zawodach otrzymały nagrody.
W trakcie zabawy przy śpiewie i muzyce „AleBabek” i „Kapeli z Klina” nie brakowało atrakcji i zabaw dla najmłodszych. Pyrobranie w Rozdrażewie przygotowało stowarzyszenie „OdNowa”.