• wtorek, 24 grudzień 2019 10:48
  •   1500

Podsumowanie Dni Karpia w Dolinie Baryczy

Podsumowanie Dni Karpia w Dolinie Baryczy
Podsumowanie Dni Karpia w Dolinie Baryczy © archiwum

Blisko 100 osób wzięło udział w uroczystej gali podsumowującej 14. edycję Dni karpia w Dolinie Baryczy, która odbyła się 12 grudnia w restauracji Kardamon w Kucie koło Odolanowa. Partnerzy, sponsorzy i organizatorzy ponad 80 wydarzeń, które odbywały się przez 10 weekendów od września do listopada, otrzymali podziękowania za zaangażowanie i pracę. Rozstrzygnięto także konkurs kulinarny Mistrz Karpia.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Dni Karpia, których koordynatorem jest Stowarzyszenia Partnerstwo dla Doliny Baryczy w Miliczu, odbywają się nieprzerwanie od 14 lat. Corocznie dzięki zaangażowaniu i pracy wielu partnerów publicznych, społecznych i gospodarczych towarzyszy im coraz to większa i ciekawsza liczba imprez. Celem Dni Karpia jest promocja unikalnego piękna Doliny Baryczy, jej producentów i usługodawców,  a także szerokiej oferty turystycznej regionu. Dni Karpia to również możliwość promocji i prezentacji efektów licznych projektów realizowanych przez różne podmioty i instytucję dzięki środkom unijnym pozyskiwanym za pośrednictwem Stowarzyszenia Partnerstwo dla Doliny Baryczy.

Są to m.in. powstałe lub zmodernizowane miejsca rekreacyjne czy też rozbudowująca się oferta gospodarstw rybackich oraz podmiotów gastronomicznych i turystycznych. Konferencja zwieńczająca tegoroczną edycję Dni Karpia odbyła się w pięknych wnętrzach restauracji Kardamon koło Odolanowa i trwała w godzinach 17:00 – 21:00. Udział w imprezie wzięło ok. 100 osób. Podsumowania dokonała prezes Stowarzyszenia Partnerstwo dla Doliny Baryczy Inga Demianiuk-Ozga.

Podczas tegorocznej edycji Dni Karpia zorganizowano zaledwie 5 wydarzeń, przy współpracy kilku partnerów. W tym roku, począwszy od września do listopada, zorganizowano rekordową liczbę 82 wydarzeń, które odbywały się przez 10 weekendów – od września do listopada. W kalendarzu znalazło się: 25 wydarzeń edukacyjnych, 29 wydarzeń aktywnych, 15 kolacji rybnych, 7 zawodów wędkarskich i 6 wydarzeń plenerowych, przy czym niewątpliwie największym był Festiwal Karpia Milickiego.

W tym roku, oprócz tradycyjnych już spływów kajakowych, rajdów rowerowych i pieszych, przejażdżki bryczką, obserwacji przyrody z ornitologiem, festynów czy też zawodów konnych i wędkarskich, pojawiło się też sporo nowości, takich jak m.in. objazdowe wycieczki z przewodnikiem szlakiem wszelkich rodów Doliny Baryczy, warsztaty kiszenia z Masterchef Junior Julią Cymbaluk, wypieki kolorowej rybki w kawiarniach Piekarni Familijna, interaktywne zajęcia dla dzieci.

– Z przeprowadzonych ankiet wynika, że najczęściej o Dniach Karpia dowiadujemy się od znajomych i z materiałów promocyjnych, więcej niż połowa osób uczestnicy w Dniach Karpia po raz kolejny, przy czym największa grupa to osoby w wieku 30-45 lat z wykształceniem wyższym. Pracujemy cały czas nad jakością imprez, ale i urozmaiceniem oferty. Chcemy łączyć organizację imprez z dojazdami kolejowymi, żeby zachęcić do jak najmniejszego zanieczyszczania środowisk – powiedziała podczas konferencji prezes I. Demianiuk-Ozga, która zaznaczyła, że w tegorocznym cyklu imprez zorganizowanych w ramach Dni Karpia uczestniczyło 60 tys. osób, a w organizację przedsięwzięć włączyło się 39 partnerów, 9 samorządów i 2 województwa. Partnerem strategicznym zaangażowanym w promocję Dni Karpia była Piekarnia Familijna. Wszyscy otrzymali podziękowania za zaangażowanie i pracę. Wręczono je m.in. władzom i przedstawicielom samorządów z Doliny Baryczy, czyli powiatowi milickiemu oraz gminom Milicz, Cieszków, Krośnice, Żmigród, Twardogóra, Sośnie, Przygodzice i Odolanów, przedstawicielom Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego, a także właścicielom gospodarstw rybackich, dyrektorom ośrodków kulturalnych, sportowych i turystycznych, przedsiębiorcom, prezesom organizacji i stowarzyszeń, restauracjom, leśnikom, sadownikom, dyrektorom placówek oświatowych, bankowcom, lokalnym producentom czy tez mediom.

Przyznano także podziękowania specjalne, m.in. za zorganizowanie największej liczby wydarzeń – Kompleksowe usługi Turystyczne w Dolinie Baryczy Maciej Kowalskie, za zorganizowanie największej liczby różnorodnych wydarzeń – Usługi turystyczne Włodzimierz Ranoszek, czy też za najbardziej innowacyjne wydarzenia angażujące najmłodszych – Gminny Żłobek w Żmigrodzie.

Podczas drugiej części konferencji przeprowadzono konkurs kulinarny Mistrza Karpia 2019 z udziałem 9 restauracji, który odbywał się w nieco zmienionej formule. W poprzednich latach konkurs organizowany był wcześniej, a podczas gali podsumowującej Dni Karpia ogłaszano tylko wynik i wręczano nagrody zwycięskim restauratorom. Teraz oceny dań konkursowych dokonywało nie tylko profesjonalne jury (Agnieszka Hajbura-Michałowska – Apetyt na Wrocław, Zbigniew Koźlik – szef kuchni Hotel Park Plaza, Barbara Jakimowicz-Klein – dziennikarka kulinarna i Grzegorz Pomietło – szef kuchni ArtHotel) ale też wszyscy uczestnicy gali, którzy mieli okazję skosztować najlepszych potrwa z kolacji rybnych Ryba do syta 2019 i zagłosować na najlepszą potrawę w dwóch kategoriach: potrawy z karpia oraz potrawy z ryb słodkowodnych.

Mistrzem Karpia 2019 w kategorii „potrawa z karpia” zostali: nagroda jury Professional: Restauracja Pensjonat Lido z Antonina (kapuśniak z karpia), nagroda publiczności – Restauracja Nadbaryczna (karp z cebulą i pieczarkami podany z ziemniaczanym puree, gotowaną kiszoną kapustą z fasolą i surówką z marchwi). Natomiast mistrzem karpia 2019 w kategorii „potrawa z ryb słodkowodnych” została Gospoda 8 Ryb w Rudzie Sułowskiej (amor pieczony z sosem kasztanowym, brukselką z boczkiem i wędzonym burakiem), która otrzymała zarówno nagrodę jury professional, jak i nagrodę publiczności.

Publikacja:
Głos Milicza
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)