• Kraj
  • wtorek, 25 lipiec 2017 11:55
  •   834

Jedzenie i picie

Jedzenie i picie
Jedzenie i picie © archiwum

Podczas wyprawy rowerowej trzeba pić dużo, a jeść mało, ale energetycznie – np. jogurty, batoniki, napoje izotoniczne, suszone owoce, musli. Uzupełnijmy dietę w odpowiednie produkty.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Bardzo dobre właściwości mają np.: mąka ron, ryż (najlepiej ciemny), płatki owsiane, ryby (np. tuńczyk w oleju), pieczywo pełnoziarniste. Należy wystrzegać się tłustego jedzenia. Najlepiej uzupełnić białko przez chude mięso, wędliny, chude ryby, chude mleko, produkty mleczne, jaja. Warto od czasu do czasu przegryźć kawałek czekolady lub batona, by dostarczyć organizmowi paliwa.

Pierwszy posiłek najlepiej zjeść już 3-4 godziny przed startem – lekko strawny, mały, jak najmniej tłuszczu (np. płatki owsiane, chleb razowy, banan, dżem, sok). Trzeba pić regularnie, małymi łyczkami.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)