• Kraj
  • sobota, 12 sierpień 2017 09:22
  •   1619

Toksyczne jaja w Polsce

W Holandii i Belgii zamknięto setki kurzych ferm, z których skażone jaja sprzedawane były w całej Europie
W Holandii i Belgii zamknięto setki kurzych ferm, z których skażone jaja sprzedawane były w całej Europie W Holandii i Belgii zamknięto setki kurzych ferm, z których skażone jaja sprzedawane były w całej Europie © archiwum

Do Polski trafiły zatruje jajka z Holandii i Belgi! Są one skażone silnym środkiem owadobójczym o nazwie fipronii, zwalczającym karaluchy, wszy, kleszcze i roztocza. Może on być używany w Unii Europejskiej w hodowli zwierząt domowych, ale nie w produkcji żywności. W przypadku spożycia znacznych ilości tej trucizny może być ona szkodliwa dla nerek, wątroby i tarczycy.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Początki afery jajecznej sięgają listopada 2016 r., kiedy to na jednej z holenderskich ferm wykryto partię jaj skażoną fipronilem (spryskano nim kury). Dziś władze holenderskie tłumaczą, że potraktowały to jako odosobniony wypadek i dlatego nie poinformowały sąsiednich państw o zagrożeniu. Zatuszowano sprawę, a skażone jaka wkrótce pojawiły się w Belgii, Niemczech i innych krajach.

– Około 40 tys. jaj trafiło też do naszego kraju – przyznaje Jan Bondar, rzecznik Generalnego Inspektora Sanitarnego. – Kupiły je firmy w trzech województwach: wielkopolskim, kujawsko-pomorskim i mazowieckim. Były obrane ze skorupek, ugotowane na twardo. Miały być wykorzystane do produkcji wyrobów garmażeryjnych – precyzuje.

W Wielkopolsce wykryto prawie 13 kg skażonych fipronilem jaj. – Wszystkie trafiły do jednej hurtowni w Poznaniu – informuje Andrzej Trybusz, dyrektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu. Na szczęście zadziała europejski System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Pasach – RASFF. – Dostawca w Niemiec, który zorientował się, że ma skażone jaja, poinformował swoich klientów. Polska hurtownia zabezpieczyła je i zutylizowała – dodaje Trybusz. Państwowa Inspekcja Sanitarna sprawdza, czy groźne jaja mogły trafić też do innych polskich odbiorców. – Dokładnie sprawdzamy, gdzie zostały sprzedane produkty z podejrzanych ferm. Wszystko szczegółowo opisują dokumenty, które każdy producent obowiązkowo prowadzi – tłumaczy Jan Bondar.

Światowa Organizacji Zdrowie (WHO) klasyfikuje fipronil jako substancję „umiarkowanie toksyczną”. W przypadku spożycia znacznych ilości może być szkodliwy dla nerek, wątroby i tarczycy. Może też prowadzić do padaczki.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)