Zapłacisz drożej za ciasto na święta
Nie ma wątpliwości – to będą drogie święta! Masło, jaja, bakalie czy mak – horrendalne podwyżki mocno odbiły się na cenach tradycyjnych polskich produktów, które w czasie Bożego Narodzenia wykorzystujemy do przygotowania świątecznych wypieków.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Przygotowując tradycyjny sernik, musimy się liczyć z wydatkiem o ponad 4 zł większym na jednej blaszce niż rok temu. Makowiec będzie nas kosztował więcej aż o 8 zł! Podobnie piernik z powidłami – 8,50 zł w porównaniu z 2016 rokiem! Wszystkiemu winna tegoroczna drożyzna. Masło, które dodaje się do wszystkich wypieków, podrożało o 70 proc. Rok temu najtańsza wytłaczanka z 10 jajkami, które również są niezbędne do ciast, kosztowała 3,89 zł. Dziś to ok. 2 zł więcej, a ceny bakalie i mak, miód, droższe są też przetwory z owoców. – Moim zdaniem święta będą droższe o 6 proc. niż w zeszłym roku. Wynika to z tego, że rzeczy, które kupujemy na święta, kosztują więcej. Masło – przez większy popyt w USA, jajka przez ich skażenie fipronilem, bakalie to tez kwestia rynków światowych. Natomiast przetwory z owoców są dużo droższe przez niskie zbiory spowodowane pogodą – wylicza ekonomista Marek Zuber (45 l.).