Wszystko jest coraz droższe
Tego już się nie da ukryć – niby w koszyku od kilku lat te same produkty, a portfel coraz chudszy. Tu kilkadziesiąt groszy, tam kilka złotych – niestety, niemal wszystkie artykuły spożywcze, które kupujemy na co dzień, cały czas drożeją
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Już w poprzednich latach eksperci mówili o apogeum drożyzny, a my coraz ciaśniej zaciskaliśmy pasa. Ale drożyzna nie odpuszcza i tera. Ba! W styczniu tego roku było drożej niż przed 12 miesiącami. Chleb, ser, niemal wszystkie warzywa – to tylko przykłady produktów, których ceny skoczyły w górę, a które znajdują się w naszych codziennych koszykach sklepowych.
Skąd się biorą te zabójcze ceny? – Wzrost cen energii oraz paliw – to ma przede wszystkim wpływ na ceny w naszych sklepach. Pamiętajmy, że 30 podatków zostało podniesionych, przedsiębiorcy, którzy zatrudniają powyżej kilku osób, też mają większe koszty. Polacy zarabiają więcej, ale muszą się liczyć z tym, że ceny, podobnie jak pensje, też rosną – mówi były minister rolnictwa Marek Sawicki (61 l.) z PSL-UED. Do tego dochodzą warunki pogodowe – z jednej strony ochłodzenie na terenie Europy, gdzie nieczęsto zdarzają się minusowe temperatury, z drugiej – wakacyjne susze, które dały się we znaki także naszym rolnikom.