Drożyzna spustoszy nasze spiżarnie
Czereśnie po 16, a ogórki po 6 zł za kilogram? Takie ceny szokują w tym roku bywalców bazarów. Tego lata wielu seniorów musi się obejść smakiem. Co gorsza, owoce i warzywa są tak drogie, że wielu z nich nie stać na zrobienie przetworów na zimę.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
GUS podał niedawno, że inflacja w czerwcu przyspieszyła do 2,6 proc., a największym winowajcą były drogie owoce i warzywa, które rok do roku podrożały prawie o 30 proc. Wydawałoby się, że najgorsze za nami, bo lipiec to środek sezonu i płody ziemi z dnia na dzień powinny tanieć. Nic bardziej mylnego! Tego lata centy na bazarach szokują, a nasze swojskie owoce i warzywa stają się towarem luksusowym. Za czereśnie w wielu miejscach kraju płacimy już 20 zł za kilogram, do 10 zł za kilogram dobijają wiśnie. Wyjątkowo drogie są ogórki i pomidory, a prawdziwe rekordy cenowe bije… fasolka szparagowa. Jeszcze rok temu można było ją kupić w cenie 4 0 6 zł za kilogram, a teraz za tę samą ilość płacimy już o 10 zł więcej!