• czwartek, 23 styczeń 2014 07:38

Dlaczego mleko jest białe?

Im mniej tłuszczu zawiera mleko, tym bardziej wydaje się „wodniste”
Im mniej tłuszczu zawiera mleko, tym bardziej wydaje się „wodniste” Im mniej tłuszczu zawiera mleko, tym bardziej wydaje się „wodniste” © © archiwum

Biały kolor mleka jest zasługą jego składników: przede wszystkim białek oraz tłuszczów, a także cukrów i soli mineralnych.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

W gruncie rzeczy mleko to w 80-90% woda. Zawieszone w niej białka (przede wszystkim kazeina i albumina) sprawiają, że płyn jest mętny. Im bardziej tłuste jest mleko, tym jest intensywniejszy kremowy kolor. Tłuszcze nie rozpuszczają się w wodzie, lecz występują w postaci emulsji – zawieszonych w płynie bardzo małych kropelek. Kropelki te załamują światło i wydają się kremowe, choć same tłuszcze są tak naprawdę żółtawe i przezroczyste(podobnie jak na przykład olej). Z tego samego powodu, co mleko, biały kolor ma majonez – jest emulsją. Gdy intensywnie wymieszamy żółtko, olej i sok cytrynowy, powstanie białokremowa masa, pomimo że jej wyjściowe składniki były żółte lub zdrowotne.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)
stop-hejt
Dzielenie się opinią jest cenne, ale może ranić innych!
Komentujesz? Nie rań i nie obrażaj innych! "Nie" dla komentarzy zawierających - przemoc, pomawianie, groźby, propagowanie nienawiści, fałszywe informacje, spam. Widzisz taką wypowiedź? Zgłoś ją, korzystając z opcji zgłoś nadużycie.