• niedziela, 09 marzec 2014 12:29

Skąd pochodzi nóż do sera?

W nożu do sera rolę ostrza pełni cienki drucik, który łatwiej pokonuje opór lepkiej masy
W nożu do sera rolę ostrza pełni cienki drucik, który łatwiej pokonuje opór lepkiej masy W nożu do sera rolę ostrza pełni cienki drucik, który łatwiej pokonuje opór lepkiej masy © © archiwum

Matką tego wynalazku była nagła potrzeba – pewnego dnia podczas luchu norweski stolarz Thor Bjørklund próbował ukroić cienki plasterek nieapetycznej, roztopionej na słońcu goudy, posługując się znalezionymi w warsztacie narzędziami stolarskimi.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Po powrocie do domu z kawałka cienkiej stali wykonał prototyp noża, którym można ukroić dowolnie cienki plasterek sera każdego gatunku.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)
stop-hejt
Dzielenie się opinią jest cenne, ale może ranić innych!
Komentujesz? Nie rań i nie obrażaj innych! "Nie" dla komentarzy zawierających - przemoc, pomawianie, groźby, propagowanie nienawiści, fałszywe informacje, spam. Widzisz taką wypowiedź? Zgłoś ją, korzystając z opcji zgłoś nadużycie.