• czwartek, 23 styczeń 2014 08:03

Dlaczego pietruszki są czasem takie duże?

Pasternak wygląda i smakuje prawie tak samo, jak pietruszka
Pasternak wygląda i smakuje prawie tak samo, jak pietruszka Pasternak wygląda i smakuje prawie tak samo, jak pietruszka © © fotolia.com

Korzenie pietruszki sprzedawane w warzywniaku wszyscy znamy. Jednak niekiedy prawdziwe „olbrzymy”, kilkakrotnie większe niż zwyczajne.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Kupując dorodne warzywa nie zdajemy sobie sprawy, że to wcale nie pietruszka, lecz pasternak! Korzeń pasternaku do złudzenia przypomina z wyglądu pietruszkę, tyle tylko, że jest większy. Oba warzywa były znane i cenione w kuchni już w czasach antycznych. Różnią się nieznacznie zapachem – korzeń pietruszki, choć mniejszy jest bardziej aromatyczny. Inne są też wyrastające z korzenia liście – ale tych zwykle nie widujemy kupując kilogram pietruszki.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)