Razem podzielcie życia tort…
Ukoronowaniem wesela jest tort! Każdy gość musi skosztować jego kawałek.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Uroczystości ślubne i weselne od zawsze były ogromnym wydarzeniem w naszym życiu. Ich oprawa nie może być banalna. Jednym z punktów obowiązkowych jest oczywiście specjalne menu. Oprócz dań gorących i przekąsek nie może zabraknąć ciast i deserów, a przede wszystkim dania głównego – tortu!
SZAŁ CENOWY
To, co dzisiaj prezentują cukiernicy, to już nie tylko torty, a prawdziwe dzieła sztuki. Wielopiętrowe, bajecznie zdobione i misternie wykończone słodkości należą do największych weselnych atrakcji. Nic dziwnego, że za taką przyjemność musimy też solidnie zapłacić. Koszt czteropiętrowego tortu to nawet 5 tysięcy złotych! Średnia cena za kilogram wysokiej jakości tortu to około 100 złotych. Tanio nie jest, ale wrażenie na pewno pozostanie do końca życia. Polskie cukiernie śledzą i reagują na trendy światowe, a cukiernicy są gotowi realizować najoryginalniejsze i najbardziej wymyślne pomysły par młodych. Wszystko jest tylko kwestią ceny.
NIE TAKIE PROSTE
Do rozmowy z cukiernikiem trzeba się dobrze przygotować (pary zwykle zabierają zdjęcie i próbki materiałów). Tort najlepiej zamawiać jako ostatni element przyjęcia, gdy wybrane są już suknia, garnitur, bukiet, sala i jej wystrój. To od ich kolorystyki i stylu zależy stworzenie tortu idealnego. Na torcie może znaleźć się bukiet ślubny wykonany z marcepanu lub karmelu, a na jego szczycie figurki młodej pary lub inne ozdoby odzwierciedlające pasje i upodobania. Wielkość uzależniona jest od liczby gości, jednak królują piętrowe, bogate i dekoracyjne torty. Najczęściej wybierane są w kolorze białym, beżowym lub bladoróżowe, z jasnymi dekoracjami. Powodzeniem, szczególnie w okresie wakacyjnym, cieszą się lekkie torty z bitą śmietaną i owocami. Coraz popularniejsze stają się też torty z muffinek, które robią oszałamiające wrażenie. Dzięki nim każdy z gości otrzymuje swój własny, mały tort!