W jakim czasie jedzenie przechodzi przez ludzkie ciało?
Rozmaite produkty potrzebują średnio około 24 godzi, żeby zostały strawione i opuścić nasze ciało. Początkowo pokarm jest żuty i miesany ze śliną w jamie ustnej – trwa to od kilku do kilkunastu sekund. Samo połykanie trwa około 1,3 s.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Przez przełyk napoje trafiają do żołądka już po sekundzie, pokarmy suche po około 5 s. Płyny również najszybciej opuszczają żołądek. Z pokarmów stałych najszybciej przesuwane są do jelit te bogate w białka i dobrze rozdrobnione (np. jajecznica). Tłuszcze i cukry spowalniają opróżnianie żołądka. W sumie pokarmy zatrzymują się tu do około 5-6 godzin. Resztę czasu spędzają w jelitach, gdzie są pobierane składniki odżywcze. Cukry są przyswajane najszybciej – już w jamie ustnej. Aminokwasy, składniki białek, mają różny czas wchłaniania (np. tryptofan jest bardzo „szybki”, a kwas glutaminowy „powolny”). Stosukowo długo wchłaniają się także tłuszcze.