• piątek, 24 styczeń 2014 07:39

W jakim czasie jedzenie przechodzi przez ludzkie ciało?



Rozmaite produkty potrzebują średnio około 24 godzi, żeby zostały strawione i opuścić nasze ciało. Początkowo pokarm jest żuty i miesany ze śliną w jamie ustnej – trwa to od kilku do kilkunastu sekund. Samo połykanie trwa około 1,3 s.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Przez przełyk napoje trafiają do żołądka już po sekundzie, pokarmy suche po około 5 s. Płyny również najszybciej opuszczają żołądek. Z pokarmów stałych najszybciej przesuwane są do jelit te bogate w białka i dobrze rozdrobnione (np. jajecznica). Tłuszcze i cukry spowalniają opróżnianie żołądka. W sumie pokarmy zatrzymują się tu do około 5-6 godzin. Resztę czasu spędzają w jelitach, gdzie są pobierane składniki odżywcze. Cukry są przyswajane najszybciej – już w jamie ustnej. Aminokwasy, składniki białek, mają różny czas wchłaniania (np. tryptofan jest bardzo „szybki”, a kwas glutaminowy „powolny”). Stosukowo długo wchłaniają się także tłuszcze.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)