Czym zastąpić cukier?
Warto wiedzieć, że zastępowanie cukru sztucznym słodzikiem nie jest wcale zdrowe! Zawiera on mniej kalorii, ale naukowcy ostrzegają przed możliwym rakotwórczym działaniem niektórych jego rodzajów, na przykład aspartamu.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Z kolei ksylitol, dodawany do potrwa dla diabetyków, jest niemal o połowę mniej kaloryczny niż cukier i ma wartości zdrowotne, jednak tez jest substancją sztucznie oczyszczoną. Uważaj też na syrop z agawy – opinie na jego temat są bardzo różne, nawet w kwestii kaloryczności. Poza tym to wciąż przetworzona substancja. Lepiej więc postawić na naturalne zastępniki. Dobrym wyborem są suszone listki stewii, która jest trzysta raz słodsza od cukru, bezpieczna dla diabetyków i niekaloryczna. Zawiera wapń, żelazo i selen.
Unikaj jednak stewii w proszku. Producenci dodają do niej wypełniacze. Korzystna dla zdrowia jest też rezygnacja z cukru na rzecz miodu. Najlepszy jest taki, który nie stanowi mieszanki różnych miodów i pochodzi z małej, ekologicznej pasieki.