• poniedziałek, 13 luty 2012 10:27

Nienabiałowe źródła wapnia

Nienabiałowe źródła wapnia
Nienabiałowe źródła wapnia © archiwum

Chcesz mieć mocne kości, zdrowe zęby i sprawne mięśnie? Jedz produkty bogate w wapń. Znajdziesz go nie tylko w mleku i jego przetworach.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Pierwiastek ten reguluje również krzepliwość krwi oraz prace układy nerwowego i serca. Dlatego w twojej codziennej diecie nie może zabraknąć wapnia. Ale skąd mają czerpać ten pierwiastek weganie lub osoby uczulone na białka mleka krowiego? Mogą sięgnąć po nienabiałowe produkty źródła wapnia. Oto one:

- mak i sezam (niełuskany),
- sardynki w oleju lub pomidorach,
- migdały, orzechy włoskie, laskowe i pistacje,
- nasiona słonecznika, amarantus, siemię lniane,
- owoce suszone: figi i morele,
- warzywa: jarmuż, Rudola, natka pietruszki, szczypior, biała fasola.

UWAGA!
Aby uzupełnić niedobór wapnia, warto też częściej sięgać po wodę mineralną, bo zawiera ona sporą dawkę tego pierwiastka.
Spożywanie produktów bogatych w wapń to nie wszystko. Ważne jest, by unikać żywności, która hamuje jego wchłanianie. Są to warzywa i owoce bogate w szczawiany (m.in. rabarbar, szpinak, boćwina, szczaw), fityniany (zawarte np. w warzywach strączkowych), fosforny (w wędlinach), solaninę (znajduje się w ziemniakach, bakłażanie, papryce). Poza tym należy ograniczyć picie kawy i herbaty oraz spożywanie wysoko przetworzonej żywności.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)