• piątek, 19 sierpień 2011 16:55
  •   622

Drugi festiwal sernika

Drugi festiwal sernika

Podczas trwania festynu „Pogranicze kultur 2011” w Zdunach odbędzie się II edycja Festiwalu sernika. W tym roku to wyjątkowe kulinarne przedsięwzięcie, którego organizatorem jest Zdunowski Ośrodek Kultury, patronat honorowy objął Starosta Krotoszyński Leszek Kulka.

Festiwal odbędzie się w sobotę, 20 sierpnia w Zdunach na ulicy Łanowej, podczas trwania festiwalu „Pogranicze kultur 2011. Zgłoszenia będą przyjmowane od godziny 15.00 do 17.00. Jury w tym czasie rozpocznie specjalne posiedzenie i zastanowi się nad zwycięzcą. O 21.00 nastąpi rozstrzygnięcie konkursu.

Regulamin konkursu kulinarnego pt. „Festiwal sernika”

Informacje wstępne:

  1. Celem konkursu jest propagowanie sztuki kulinarnej, pogłębianie wiedzy na temat receptur i sposobów wyrobu, a także zachęcenie amatorów pieczenia ciast do poszukiwania nowych sposobów wypieku sernika.
  2. 2. Konkurs odbędzie się 20 sierpnia w Zdunach na ulicy Łanowej, podczas trwania festiwalu Pogranicze kultur 2011.
  3. Otwarcie konkursu i początek przyjmowania zgłoszeń o godz. 17.00 20 sierpnia 2011.
  4. Uczestnicy konkursu przybywają na koszt własny. Zakup półproduktów do wypieku sernika na koszt własny uczestnika.

Warunki uczestnictwa:

  1. W konkursie mogą uczestniczyć amatorskie grupy kulinarne np. Koła Gospodyń Wiejskich, a także osoby prywatne zamieszkałe na terenie Gminy i Miasta Zduny.
  2. Maksymalna ilość występujących w grupie kulinarnej nie może przekroczyć 4 osób.
  3. W konkursie może wziąć udział maksymalnie 10 drużyn i osób prywatnych. O przejściu zgłoszenia decyduje kolejność. Po przyjęciu 10 zgłoszenia przyjmowanie zostanie zakończone.

Zasady organizacyjne i przeprowadzenia konkursu:

  1. Uczestnicy konkursu dostarczają sernik w formie piekarskiej, nie pokrojony, nie naruszony do punktu zgłoszeń organizatora do godziny 17.00. Placek powinien zostać upieczony nie wcześniej niż 24 godziny przed zgłoszeniem. Informacja o długości pieczenia i czasie wykonania placka powinna zostać zawarta w recepturze sernika.
  2. Organizator nadaje zgłoszonemu sernikowi numer, z nazwą (nazwiskiem) uczestnika zakleja w kopercie. Jury konkursowe otrzymuje jedynie formę z pieczywem, oraz numer. Organizator zadba o przestrzeganie uczciwości konkursowej.
  3. O godzinie 17.00 rozpocznie swoje posiedzenie specjalnie w tym celu powołane Jury konkursowe.
  4. W konkursie mogą wziąć udział wypieki dokonane własnoręcznie, poddane obróbce wysokimi temperaturami w piekarniku. Każde ciasto powinno zostać opatrzone załączoną szczegółową recepturą przygotowania. Organizator konkursu zastrzega sobie możliwość opublikowania wszystkich udział w konkursie receptur.
  5. Dozwolone są dowolne przyozdobienia wypieku, wykonane już po upieczeniu sernika.
  6. Ostateczna lista przyjętych zgłoszeń spełniających wymogi formalne zostanie ogłoszona po godzinie 17.00, 20 sierpnia 2011 r.
  7. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do godziny 21.00, 20 sierpnia 2011 r.
  8. Jury konkursowe będzie oceniało następujące walory konkursowego pieczywa:
  1. smak (maksymalna ilość punktów – 5)
  2. estetyka wykonania (maks. ilość pkt – 5)
  3. sposób przygotowania – receptura - (maks. ilość pkt – 3)
  4. innowacyjność – nowy nieznany sposób przygotowania – maks. ilość pkt – 2

Łącznie uczestnik może otrzymać 15 pkt. konkursowych.

  1. Organizator wręczy trzy nagrody główne:

- 1-go stopnia, wartość do 300 zł,

- 2-go stopnia, wartość do 200 zł,

- 3-go stopnia, wartość do 100 zł.

Ponadto organizator przewiduje 7 nagród pocieszenia.

  1. Pieczywo uczestniczące w konkursie pozostaje w gestii organizatora. Formy piekarskie zostaną zwrócone uczestnikom w terminie późniejszym.
  2. Uczestnik konkursu oświadcza, że przy przygotowywaniu sernika zadbał o wszelkie zasady higieny i bezpieczeństwa, oraz gwarantuje zdatność pieczywa do spożycia.
  3. Uczestnik konkursu oświadcza, że wykonał sernik własnoręcznie, w oparciu o załączoną recepturę.
Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)