• piątek, 03 luty 2017 10:52

Zabójcza sól

Zabójcza sól
Zabójcza sól © archiwum

Nic w nadmiarze nie jest dla człowieka zdrowe. Ale soli powinniśmy używać jak najmniej.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Chlorek sodu, czyli kuchenny przyjaciel wszystkich potrwa, służy nie tylko do podkreślenia walorów smakowych, ale również jako substancja konserwująca. Lekarze nie mają wątpliwości, że to przez ból pojawiają się problemy z nadciśnieniem tętniczym, udarami mózgu, zawałami serca, a nawet z rakiem żołądka. Co więcej, nadmiar soli zwiększa zatrzymywanie wody w organizmie i może dojść do upośledzenia nerek oraz ich obrzęków.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by dzienne spożycie soli nie przekraczało jednej płaskiej łyżeczki do herbaty. Statystyczny Polak spożywa ponad dwa razy więcej chlorku sodu niż zaleca WHO.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)