• czwartek, 08 grudzień 2011 21:01

Czy chleb tuczy?



To zależy od tego, ile zjadamy pieczywa i jakie jest ono jakości.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to
Według statystyk, każdy z nas spożywa rocznie ponad 100 kg chleba. Najchętniej jadamy pieczywo białe, choć coraz częściej sięgamy po ciemne w przekonaniu, że od niego nie utyjemy. I tu kryje się pierwsza pułapka. Bo ciemny chleb nie oznacza zdrowy i bez kalorii!

Zdarza się, że piekarze dodają do zwykłego białego pieczywa barwniki (np. karmel), co sprawia, że staje się ono ciemne i tuczące. Posypują też wierzch odrobiną płatków owsianych czy ziaren słonecznika i wtedy już jesteśmy pewni, że jemy chleb najzdrowszy i niekaloryczny. Kolejną pułapką jest pieczywo chrupkie - 100 g to aż 325 kcal (prawie tyle samo co 100 g chałki). Ale zawiera ono sporo błonnika, który ułatwia trawienie. Więc nie tuczy, o ile poprzestaniemy na 2-3 kromkach.

TAJEMNICA PIECZYWA
• Pumpernikiel to ciemnobrązowy chleb żytni pochodzący z Niemiec. W jednej kromce jest ok. 96 kcal.
• Ciabatta, włoski chlebek, jest wypiekany z mąki pszennej lub mieszanej rozprowadzanej oliwą. Cały ma ok. 300 kcal.
• Bagietka, francuska chrupiąca bułka, w 100 g ma 265 kcal.
• Nasz chleb staropolski w 100 g ma 221 kcal, żytni pełnoziarnisty 239 kcal, a żytni razowy - 225 kcal.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)