Czy chleb tuczy?
To zależy od tego, ile zjadamy pieczywa i jakie jest ono jakości.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Zdarza się, że piekarze dodają do zwykłego białego pieczywa barwniki (np. karmel), co sprawia, że staje się ono ciemne i tuczące. Posypują też wierzch odrobiną płatków owsianych czy ziaren słonecznika i wtedy już jesteśmy pewni, że jemy chleb najzdrowszy i niekaloryczny. Kolejną pułapką jest pieczywo chrupkie - 100 g to aż 325 kcal (prawie tyle samo co 100 g chałki). Ale zawiera ono sporo błonnika, który ułatwia trawienie. Więc nie tuczy, o ile poprzestaniemy na 2-3 kromkach.
TAJEMNICA PIECZYWA
• Pumpernikiel to ciemnobrązowy chleb żytni pochodzący z Niemiec. W jednej kromce jest ok. 96 kcal.
• Ciabatta, włoski chlebek, jest wypiekany z mąki pszennej lub mieszanej rozprowadzanej oliwą. Cały ma ok. 300 kcal.
• Bagietka, francuska chrupiąca bułka, w 100 g ma 265 kcal.
• Nasz chleb staropolski w 100 g ma 221 kcal, żytni pełnoziarnisty 239 kcal, a żytni razowy - 225 kcal.