• niedziela, 26 luty 2012 05:01

Co to jest orkisz?

Co to jest orkisz?

W smaku przypomina orzechy. Ziarno orkiszu jest naturalnym środkiem poprawiającym zdrowie i samopoczucie. Można je spożywać w wielu postaciach (nawet w piwie), a na plewach… spać.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

To gatunek zboża. Orkisz spożywano już w starożytności. W czasach rzymskich był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Przez wieki zapomnianym, dziś wracającym do łask.

MOC W ZIARENKU
Ziarno zawiera dużo białka (13-17 proc. więcej niż jest w pszenicy zwyczajnej), błonnika, węglowodanów, witamin A, E i D oraz biopierwiastków (cynk, miedź i selen). Ma też wartościowy dla zdrowia kwas liniolenowy.

SAMO ZDROWIE
Orkisz zwiększa odporność i usuwa toksyny. Obniża poziom cholesterolu, wspomaga krążenie oraz zapobiega kamicy żółciowej. W 2008 r. „Czerkieska mąka orkiszowa” została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych.Wzmacnia narządy zmysłów, a także spowalnia procesy starzenia się. Jest pomocny także przy nawracających zakażeniach, alergiach, zaburzeniach przemiany wapnia i dusznicy bolesnej. Niemieckie badania kliniczne wykazały, że spożywanie trzy razy dziennie orkiszu leczy m.in. alergię, cukrzycę, chorobę Alzheimera i reumatyzm.

ŁUSKA TEŻ POMAGA
Wykorzystuje się także plewki. Kąpiele w odwarach pomagają w dolegliwościach skórnych. Wypełnione plewkami poduszki poprawiają krążenie, usuwają napięcie mięśniowe, zapobiegają odleżynom oraz ułatwiają zasypianie.

EKO
Orkisz jest odporny na złe warunki atmosferyczne i choroby. Nie wymaga stosowania nawozów sztucznych. W Polsce uprawia się ok. 200-300 hektarów tego zboża, głównie z gospodarstwach ekologicznych.

CENY
Orkiszowa żywność jest droższa niż wyroby z innych zbóż. Wynika to przede wszystkim z faktu, iż uzyskanie czystego, pozbawionego plew ziarna wymaga dodatkowego energochłonnego zabiegu.

Zdrowe pyszności z ziarna orkiszowego:
CIASTECZKA
Wzmacniają system nerwowy, rozjaśniają umysł i poprawiają samopoczucie. Osoby dorosłe każdego dnia powinny zjadać 4-5 ciasteczek, dzieci 3 sztuki.

CLEB
Pieczywo szybko syci. Jest świetne dla osłabionych i wyczerpanych. 100 g chleba zawiera 8 g białka, 50 g węglowodanów i 2,1 g tłuszczu. 100 g tego chleba to 250 kcal.

ZIARNA
Przyspieszają przemianę materii i zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych. Łuszczone ziarna powinno się najpierw ugotować (15-20 min). Można je spożywać m.in. z warzywami lub na słodko.

PRZEPIS NA CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE
Składniki:

  • 400 gr mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 300 ml ciepłej wody
  • 0,5 saszetki suchych drożdży
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • nasiona sezamu do posypania

Przygotowanie:
Wymieszać mąkę i sól a nastepnie wsypać dorżdże. W środku zrobić dołek i dodać oliwę, wodę i miód. Ciasto na chleb orkiszowy ugniatać przez ok 10 min. aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Masę przenieść do formy - keksówki. Ciasto na chleb orkiszowy przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Przed pieczeniem chleb orkiszowy posypać sezamem.

Chleb orkiszowy należy piec w temperaturze 200 stopni prz ok 40-50 minut.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)