Jedzmy rzodkiewki
Poprawiają trawienie, polepszają jasność myślenia, mają właściwości grzybobójcze i żółciopędne. Jedzmy więc rzodkiewki, które właśnie pięknie wyrastają na grządkach.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Medycyna ludowa zalecała podawanie rzodkiewek… psotnym dzieciom – czerwone kulki bardzo je uspokoiły! Dziś nikt już w to nie wierzy, ale warto dawać je maluchom z innych powodów. Rzodkiewki zawierają bowiem wzmacniające witaminy (C, beta-karoten, B1 i B2) oraz minerały – żelazo i magnez. Jest w nich sporo kwasu foliowego i dobroczynnej siarki, która m.in. zmniejsza wypadanie włosów i pobudza ich wzrost. Rzodkiewki są polecane osobom cierpiącym na niedokrwistość. Mogą je także zajadać osoby na diecie, bo 7 średnich kulek to zaledwie 14 kcal. Ostrożność natomiast powinny zachować osoby chorujące na wrzody żołądka, zapalenia przewodu pokarmowego i wątroby.