• środa, 02 maj 2012 11:20

Skarby ukryte w żurawinie



Najstarszy przepis na sok żurawinowy ma ponad 300 lat! Stara jest też tradycja jedzenia indyka z dodatkiem żurawiny. Owoce żurawiny znane są z właściwości zdrowotnych.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to
Od wieków były stosowane przez rdzennych mieszkańców Ameryki jako środek wspomagający w problemach z układem moczowym, a także przyśpieszającym gojenie ran i łagodzący ból. Amerykańscy żeglarze jedli zaś żurawinę, by zapobiec szkorbutowi. Dziś owoce żurawiny wielkoowocowej są wykorzystywane w zwalczaniu problemów z drogami moczowymi. Zawierają m.in. aktywne biologiczne związki fruktozę, kwasy organiczne, witaminę C, wapń, potas i sód. Najważniejszą rolę w leczeniu schorzeń dróg moczowych odgrywają aktywne biologiczne proantocyanidyny (PAC).

Powlekają śluzówkę niewidzialną warstwą i utrudniają bakteriom namnażanie się, jednocześnie zwiększając och wydalanie wraz z moczem.

NIE NA SUROWO
Żurawina nie nadaje się do jedzenia na surowo: jest zbyt kwaśna. Lepiej smakuje przetworzona. Najbardziej znane przetwory to kisiel i sos do mięsa. Produkuje się też soki, syropy, herbatki oraz suszone owocowe. Znakomita jest żurawina kandyzowana…
WAŻNA JEST DAWKA
- CZYTAJ ETYKIETY

Herbatki powinny zawierać prawdziwe owoce, a nie np. aromat. Soki i dżemy muszą się składać głównie z żurawiny, a nie z innych owoców. A aptekach kupisz ekstrakty z żurawiny w postaci kapsułek. Aby działanie żurawin było skuteczne, do organizmu musi trafić jej odpowiednie stężenie.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)