Skarby ukryte w żurawinie
Najstarszy przepis na sok żurawinowy ma ponad 300 lat! Stara jest też tradycja jedzenia indyka z dodatkiem żurawiny. Owoce żurawiny znane są z właściwości zdrowotnych.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Udostępnij to
Powlekają śluzówkę niewidzialną warstwą i utrudniają bakteriom namnażanie się, jednocześnie zwiększając och wydalanie wraz z moczem.
NIE NA SUROWO
Żurawina nie nadaje się do jedzenia na surowo: jest zbyt kwaśna. Lepiej smakuje przetworzona. Najbardziej znane przetwory to kisiel i sos do mięsa. Produkuje się też soki, syropy, herbatki oraz suszone owocowe. Znakomita jest żurawina kandyzowana…
WAŻNA JEST DAWKA
- CZYTAJ ETYKIETY
Herbatki powinny zawierać prawdziwe owoce, a nie np. aromat. Soki i dżemy muszą się składać głównie z żurawiny, a nie z innych owoców. A aptekach kupisz ekstrakty z żurawiny w postaci kapsułek. Aby działanie żurawin było skuteczne, do organizmu musi trafić jej odpowiednie stężenie.