Wrażliwe zęby
Twarde jabłko lepiej pokroić. Częste odgryzanie może się skończyć skaleczeniem dziąsła i odsłonięciem szyjki zębowej
Jeżeli podczas spożywania niektórych pokarmów czujesz przeszywający ból zębów, to znak, że stały się one nadwrażliwe.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Powinieneś jak najszybciej nimi się zająć, bo możesz je stracić! Miejscem szczególnie wrażliwym jest obszar pomiędzy korzeniem, a koroną zęba, tzw. szyjka. Boli, gdy jest odsłonięta. A tak się dzieje, gdy dziąsła cofają się (wraz z wiekiem), ale częściej winę ponosi… nadgorliwość. Szorowanie zębów twardą szczoteczką i stosowanie mocnych past może doprowadzić do mechanicznego uszkodzenia szkliwa oraz podrażnienia, a nawet kaleczenia dziąseł. Dlatego, gdy tylko poczujesz ból przy jedzeniu potraw kwaśnych, słodkich, gorących lub zimnych, zmień pastę na łagodniejszą i zacznij używać miękkej szczoteczki.