• niedziela, 27 styczeń 2013 07:12

Przemarzłeś? Rozgrzej się

Przemarzłeś? Rozgrzej się

Wystarczy trochę chłodu i deszczu oraz za cienkie buty i kurtka, by zziębnąć do szpiku i kości. A wtedy łatwo o infekcję.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Przeziębienie to choroba, która wywołują wirusy. Co do tego ma więc wyziębienie organizmu? Gdy marzniemy (albo przeciwnie – przegrzewamy się), osłabieniu ulegają siły odpornościowe naszego organizmu. Tę chwilową niedyspozycję wykorzystują zarazki, które bytują na błonach śluzowych nosa oraz gardła i zaczynają atak. Można jednak je powstrzymać, rozgrzewając swoje ciało. Bo ciepło to jest coś, czego wirusy nie cierpią.

Z ZEWNĄTRZ
Jeśli przemarzłeś, najlepiej byłoby wskoczyć po prosu do wanny z ciepłą wodą i kilkoma kroplami olejku rozgrzewającego, np. pomarańczowego lub imbirowego. Jeśli to niemożliwe, wymocz choć nogi w bardzo ciepłej wodzie, może być z dodatkiem soli. Najlepsza będzie gruboziarnista, bo zawiera mnóstwo minerałów, które korzystnie wpłyną na ukrwienie. Kiedy już porządnie się rozgrzejesz, natrzyj stopy maścią komforową lub rozgrzewającym kremem (np. Pulmex, Wick VapoRub) i włóż ciepłe skarpety. Dodatkowo warto wykonać rozgrzewający masaż, który poprawi krążenie: załóż na szyję ręcznik, weź do rąk jego końce i przesuwaj je, masując kark około 2 minut.

OD ŚRODKA
Wypij szklankę (lub nawet dwie) gorącego naparu z czarnego bzu (łyżeczka suszu na filiżankę wrzątku). Warto dodać do innego łyżeczkę miodu i sok z połowy cytryny. Rozgrzewająco działają też przyprawy: imbir, cynamon, goździki. Jeśli dodasz je do herbaty, nabierze lekko pikantnego smaku. Dobrze zrobi ci także rosół obficie doprawiony pieprzem. Po takim posiłku, ubierz się ciepło i nakryj kocem lub po prostu połóż się do łóżka. Jeśli zaczniesz się pocić, to znaczy, że kuracja działa!

NIE DAJ SIĘ CHŁODOM!
Jeśli ciągle marzniesz, zmień swoją dietę na bardziej energetyczną:
1. Jedz 5 posiłków dziennie.
Dopilnuj, żeby w każdym znalazło się coś ciepłego.
2. Sięgnij po białko. Organizm musi się napracować, by je strawić, dzięki temu się rozgrzewa. Znajdziesz je w mięsie, rybach i strączkach.
3. Postaw na węglowodany złożone, gdyż dodają energii. Są m.in. w kaszach i razowym pieczywie.
4. Przyprawiaj na ostro. Rozgrzewająco działają m.in. chili, pieprz i chrzan.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)