Jedz bakalie!
To znakomite i pyszne źródło witamin, minerałów oraz błonnika. Sięgnij po nie jak najczęściej.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Najcenniejsze dla naszego zdrowia są orzechy. Zawierają dużo wit. E, która chroni przed złym cholesterolem oraz tłuszcz przeciwdziałający zakrzepom. Dlatego orzechy powinny chrupać przede wszystkim osoby zagrożone miażdżycą i chorobami serca.
SUSZONE ŚLIWKI
Codziennie zjadanie trzech śliwek lub picie szklanki kompotu z suszu, zlikwiduje zaparcia. Śliwki mają też sporo beta-karotenu oraz wit. C i E, o właściwościach antynowotworowych. Ze względu na bogactwo żelaza, fosforu, wapnia, magnezu i wit. z grupy B są polecane osobom z niedokrwistością.
FIGI
Zawierają bardzo dużo błonnika i cynku. Likwidują zaparcia i wspomagają pracę układu hormonalnego. Odtruwają o odkwaszają organizm. Pomagają w leczeniu wrzodów.
MORELE
Mają bardzo dużo żelaza. Powinny po nie sięgnąć osoby na diecie odchudzającej i… wszystkie kobiety. Morele mają też sporo beta-karotenu (zapobiega nowotworom) i potasu (reguluje ciśnienie krwi).
RODZYNKI
Są znakomite dla kobiet przechodzących menopauze – nie dopuszczają do wypłukiwania wapnia z kości. Pomagają w koncentracji oraz poprawiają pracę serca.
UWAGA!
– Jeżeli jesteś alergikiem, uważaj na morele. Przed suszeniem owoce poddaje się działaniu dwutlenku siarki. Dzięki temu mają ładny kolor. Ale morel konserwowane w ten sposób mogą uczulać. Na szczęście alergen może zneutralizować – przed zjedzeniem wypłucz owoce pod bieżąco wodą.
– Orzechy są bardzo kaloryczne – 10 dag to średnio 600 kcal.