Witaminowy koktajl dla zdrowia i piękna
Stres, diety odchudzające, palenie papierosów i niezdrowe odżywianie, wszystkie te czynniki mają wpływ na niedobór witamin w naszym organizmie. Nieodpowiednia ich dawka może doprowadzić do zaburzeń przebiegu procesów metabolicznych. Powoduje też groźne dla zdrowia konsekwencje.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Wiele osób, aby zapobiec chorobom, łyka suplementy w kapsułkach. Ale czy to najlepsze rozwiązanie? Zdecydowanie lepiej i zdrowiej jest sięgnąć po naturalne źródła witamin. Specyfiki kupowane w aptekach są gorzej wchłaniane przez organizm. Tylko niewielki procent zawartości kapsułki jest przyswajany i wpływa na poprawę zdrowia. Tak dzieje się np. w przypadku witaminy C, która ma wpływ na odporność. Dlatego zamiast tabletek lepiej jest zjeść chociażby garść porzeczek lub wypić sok z cytryny.
Wartościowsze składniki zawarte w kapsułkach, zanim dotrą np. do skóry, muszą przejść długą drogę. Większość tabletek traci swoje właściwości już podczas trawienia w żołądku. Do krwioobiegu wchłania się niewielki procent witamin, jeszcze mniejszy dociera w miejsca docelowe. Warto więc zastanowić się na sensem łykania pigułek i sięgnąć po dużo zdrowsze i smaczniejsze produkty.
Dla zdrowia i poprawy wyglądu niezbędne są witaminy z grupy C, A, B, E, D, magnez, żelazo oraz kwasy tłuszczowe. Naturalnym źródłem witaminy C są wrzywa i owoce, w szczególności cytrusy i wspomniane wcześniej porzeczki. Jej niedobry sprzyjają rozwojowi miażdżycy, mogą mieć wpływ na ciśnienie krwi, zmniejszają też odporność organizmu.
Witamina A występuje w produktach pochodzących od zwierząt, głównie w mleku, jajkach i wątróbce. Jest również wchłaniana przez organizm z produktów roślinnych, np. marchwi jako prowitamina A. W przypadku niedoboru skóra staje się sucha, może pojawić się łuszczyca.
Witaminy z grupy B możemy znaleźć w pełnym ziarnie, wątróbce czy też drożdżach piwnych. Brak tych witamin wpływa na słabszy metabolizm, mogą pojawić się bóle głowy i zmiany chorobowe skóry.
Natomiast witaminę E można spożywać w olejach, kaszach, orzechach i soi. Witamina E dodaje nam energii, witalności, urody, chroni przed bezpłodnością i szkodliwym wpływem wolnych rodników.
Zimą nie możemy zapomnieć o dostarczeniu do organizmu witaminy D. Zawdzięczamy jej proste i mocne kości, zapobiega ona krzywicy zarówno u dzieci jak i dorosłych, osteoporozie, a także odgrywa ważną rolę we wchłanianiu wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego. Znajdziemy ją w tranie, oleju rybnym, rybach, wątrobie, mleku i jego przetworach, np. serze, maśle i śmietanie.
Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędna jest prawidłowa dawka magnezu i żelaza. Ten pierwszy znaleźć można w czekoladzie, kakao, pestkach dyni, migdałach i orzechach laskowych. Żelazo zaś znajduje się w czerwonym mięsie, wątróbce, zielonych roślinach np. w brokułach, w orzechach i żółtkach jaj. Dzięki codziennej dawce magnezu jesteśmy bardziej odporni na stres. Żelazo wpływa na proces wzrostu, zapobiega zmęczeniu, dlatego jest tak ważne zwłaszcza w okresie zimowym.
Przed nadchodzącą wiosną warto też zadbać o urodę. W tym celu można wzbogacić dietę o kilka smacznych i zdrowych składników. Na śniadanie namawiamy do wypicia herbaty, zawarte w niej polifenole działają antyrodnikowo , ułatwiają też spalanie tłuszczu. Na drugie śniadanie chrupmy marchew, która jest silnym przeciwutleniaczem, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i poprawia wzrok.