• niedziela, 06 listopad 2011 20:41

Witaminowy koktajl dla zdrowia i piękna

Witaminowy koktajl dla zdrowia i piękna

Stres, diety odchudzające, palenie papierosów i niezdrowe odżywianie, wszystkie te czynniki mają wpływ na niedobór witamin w naszym organizmie. Nieodpowiednia ich dawka może doprowadzić do zaburzeń przebiegu procesów metabolicznych. Powoduje też groźne dla zdrowia konsekwencje.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Wiele osób, aby zapobiec chorobom, łyka suplementy w kapsułkach. Ale czy to najlepsze rozwiązanie? Zdecydowanie lepiej i zdrowiej jest sięgnąć po naturalne źródła witamin. Specyfiki kupowane w aptekach są gorzej wchłaniane przez organizm. Tylko niewielki procent zawartości kapsułki jest przyswajany i wpływa na poprawę zdrowia. Tak dzieje się np. w przypadku witaminy C, która ma wpływ na odporność. Dlatego zamiast tabletek lepiej jest zjeść chociażby garść porzeczek lub wypić sok z cytryny.

Wartościowsze składniki zawarte w kapsułkach, zanim dotrą np. do skóry, muszą przejść długą drogę. Większość tabletek traci swoje właściwości już podczas trawienia w żołądku. Do krwioobiegu wchłania się niewielki procent witamin, jeszcze mniejszy dociera w miejsca docelowe. Warto więc zastanowić się na sensem łykania pigułek i sięgnąć po dużo zdrowsze i smaczniejsze produkty.

Dla zdrowia i poprawy wyglądu niezbędne są witaminy z grupy C, A, B, E, D, magnez, żelazo oraz kwasy tłuszczowe. Naturalnym źródłem witaminy C są wrzywa i owoce, w szczególności cytrusy i wspomniane wcześniej porzeczki. Jej niedobry sprzyjają rozwojowi miażdżycy, mogą mieć wpływ na ciśnienie krwi, zmniejszają też odporność organizmu.

Witamina A występuje w produktach pochodzących od zwierząt, głównie w mleku, jajkach i wątróbce. Jest również wchłaniana przez organizm z produktów roślinnych, np. marchwi jako prowitamina A. W przypadku niedoboru skóra staje się sucha, może pojawić się łuszczyca.

Witaminy z grupy B możemy znaleźć w pełnym ziarnie, wątróbce czy też drożdżach piwnych. Brak tych witamin wpływa na słabszy metabolizm, mogą pojawić się bóle głowy i zmiany chorobowe skóry.

Natomiast witaminę E można spożywać w olejach, kaszach, orzechach i soi. Witamina E dodaje nam energii, witalności, urody, chroni przed bezpłodnością i szkodliwym wpływem wolnych rodników.

Zimą nie możemy zapomnieć o dostarczeniu do organizmu witaminy D. Zawdzięczamy jej proste i mocne kości, zapobiega ona krzywicy zarówno u dzieci jak i dorosłych, osteoporozie, a także odgrywa ważną rolę we wchłanianiu wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego. Znajdziemy ją w tranie, oleju rybnym, rybach, wątrobie, mleku i jego przetworach, np. serze, maśle i śmietanie.

Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędna jest prawidłowa dawka magnezu i żelaza. Ten pierwszy znaleźć można w czekoladzie, kakao, pestkach dyni, migdałach i orzechach laskowych. Żelazo zaś znajduje się w czerwonym mięsie, wątróbce, zielonych roślinach np. w brokułach, w orzechach i żółtkach jaj. Dzięki codziennej dawce magnezu jesteśmy bardziej odporni na stres. Żelazo wpływa na proces wzrostu, zapobiega zmęczeniu, dlatego jest tak ważne zwłaszcza w okresie zimowym.

Przed nadchodzącą wiosną warto też zadbać o urodę. W tym celu można wzbogacić dietę o kilka smacznych i zdrowych składników. Na śniadanie namawiamy do wypicia herbaty, zawarte w niej polifenole działają antyrodnikowo , ułatwiają też spalanie tłuszczu. Na drugie śniadanie chrupmy marchew, która jest silnym przeciwutleniaczem, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i poprawia wzrok.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)