Mam uczulenie na truskawki!
To zdarza się coraz częściej. Po zjedzeniu nawet jednej truskawki swędzi Cię całe ciało, a na brzuchu i plecach pojawiają się czerwone krostki. I już wiesz – nie możesz jeść tych pysznych owoców! Jesteś na nie uczulony.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Jeszcze nie tak dawno alergie pokarmowe zdarzały się dużo częściej u dzieci niż u dorosłych. Po porostu w miarę dojrzewania układ pokarmowy coraz lepiej radził sobie z alergenami. Dziś jednak uczulenia przytrafiają się także dorosłym, przede wszystkim osobom z nadwrażliwością na salicylany.
Truskawki bowiem same już zawierają salicylany, a ich nadmiar wywołuje pokrzywkę. Często też pojawia się biegunka. W takiej sytuacji jedynym wyjściem jest rezygnacja z truskawek. Pamiętaj, że uczulają nie tylko same owoce, ale wszystko, co je zawiera, czyli soki, jogurty, ciasta, słodycze (czekolady z nadzieniem), lody i dżemy.
Co więcej, przy alergii na truskawki trzeba ostrożnie jeść także poziomki, bo również mogą być przyczyną uczulenia.