• wtorek, 08 kwiecień 2014 12:33

Jak uniknąć zatrucia?

Każde warzywo szoruj oddzielnie, pod bieżącą gorącą wodą
Każde warzywo szoruj oddzielnie, pod bieżącą gorącą wodą Każde warzywo szoruj oddzielnie, pod bieżącą gorącą wodą © © archiwum

Bakteria Escherichia coli sieje postrach. Główny Inspektorach Sanitarny zaleca szczególną ostrożność w spożywaniu importowanych warzyw.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Lekarza są zgodni – najskuteczniejszym sposobem uchronienia się przed zakażeniem groźną mutacją bakterii Escherichia coli jest higiena. Najważniejsze jest mycie rąk ciepłą wodą z mydłem (już po 15 sek. Z naszych dłoni znika prawie 90 proc. bakterii) i porządnie (kilkakrotnie) szorowanie warzyw i owoców. Jeśli nie masz pewności, że zostały one dokładnie oczyszczone – spożywaj je po obróbce termicznej. Do zarażenia niebezpieczną bakterią może dojść również po wypiciu nieprzygotowanej wody z niepewnego źródła. Zakażenie przenosi się także poprzez surowe mleko oraz sery z niepasteryzowanego mleka. Jan Bondem, Główny Inspektor Sanitarny radzi uważać. W czasie podróży, gdy nie ma możliwości umycia rąk mydłem pod bieżącą wodą, należy korzystać z nasączanych chusteczek lub żeli wyjących. Chorobę bowiem może wywołać już niewielka liczba ok. 10-50 komórek bakterii.

NIE LEKCEWAŻ!
Pierwszymi objawami zakażenia szczepem pałeczki okrężnicy Escherichia coli są bóle brzucha, wymioty i krwawe stolce. U części osób rozwija się bardzo groźny zespół hemolityczni-mocznicowy prowadzący do niewydolności i trwałego uszkodzenia nerek. Jeżeli biegunka trwa dłużej niż dwa dni i towarzyszą jej osłabienie, należy udać się do lekarza.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)