• poniedziałek, 10 listopad 2014 16:16
  •   481

Rogale świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie
Rogale świętomarcińskie © © archiwum

Na dzień przed dniem św. Marcina oblekane są krotoszyńskie piekarnie. Każdy bowiem chce kupić rogale świętomarcińskie.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Wypiekane są one bowiem od ponad 100 lat w Poznaniu. Ten smakołyk zrobiony z ciasta półfrancuskiego i przełożony masą makową króluje m.in. na krotoszyńskich stołach. Historia pieczenia rogali zrodziła się w 1891 roku, gdy proboszcz parafii św. Marcina w Poznaniu, Jan Lewicki, zaapelował do wiernych, aby wzorem patrona zrobili coś dla biednych. W przekazach kościelnych św. Marcin znany był ze swojej dobroci i pomocy potrzebujący. Jak głosi legenda pewnego dnia, odwiedzając wiernych na swoim białym koniu, zgubił podkowę, którą podniósł miejscowy cukiernik i wzorując się jej kształtem uformował ciasto z migdałami. Gdy rogale były upieczone – pamiętając o intencjach świętego – rozdał je potrzebującym.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)