• sobota, 01 lipiec 2017 10:10

Aż ślinka cieknie

Aż ślinka cieknie
Aż ślinka cieknie © archiwum

Lubicie wino, kiszone ogórki, kwaśną kapustę? Jeśli tak, to jesteście miłośnikami fermentacji – procesu starego jak świat. Bo fermentowanie żywności, czyli kiszenie za pomocą odpowiednich szczepów bakterii, znały już starożytne ludy.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to
Artykuły pokrewne (według etykiet)

Ale w czasach nowożytnych „nauczono” nas bać się bakterii i domowe kiszenie straciło na popularności. Stara się to zmienić amerykański aktywista kulinarny. W swojej książce z werwą opisuje tajniki kiszenia. Zdradza też masę przepisów, np. na kwas z truskawek.

Sandor Ellix Katz, „Dzika fermentacja”, Wyd. Vivante

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)
Tagged under