Zdrowie zamknięte w słoiku
Warzywa poddane fermentacji są cenniejsze dla zdrowia niż świeże. To produkty w naturalny sposób wspomagające odporność organizmu.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Kiszonki są efektem fermentacji i zawierają w sobie mnóstwo bakterii mlekowych, które mają działanie priobotyczne i poprawiają florę bakteryjną w jelitach, co ma ogromny wpływ na odporność człowieka.
W jelitach znajduje się bowiem najwięcej limfocytów, które chronią organizm przed patogenami. Kiszonki dostarczają sporo witamin: B1, B2, B3, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc przed anemią.
Są również dobrym źródłem witaminy C, A, E, K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Zawierają sporo błonnika, który daje poczucie sytości, co sprzyja zachowaniu prawidłowej wagi. W czasie fermentacji warzywa i owoce tracą kalorie na skutek spadku zawartości cukru i zwiększenia ilości wody.
Te robione przemysłowo często zawierają środki konserwujące. Kisić można kapustę, ogórki, ale też pomidory, paprykę, cukinię, rzodkiewkę czy buraki. Z owoców: jabłka, śliwki, gruszki, winogrona, cytryny.