• środa, 26 sierpień 2020 08:53
  •   2321

Przed nami Dni Karpia i rybne uczty

Przed nami Dni Karpia i rybne uczty
Przed nami Dni Karpia i rybne uczty © archiwum

Ponad 80 wydarzeń, które potrwają od 5 września do 13 listopada, zaplanowano na terenie Doliny Baryczy w ramach tegorocznej 15. edycji Dni Karpia. Są to wydarzenia plenerowe i edukacyjne, a także zawody wędkarskie i kolacje rybne, na które bilety rozchodzą się jak świeże bułeczki.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Celem Dni Karpia jest promocja unikalnego piękna Doliny Baryczy, jej producentów i usługodawców oraz szerokiej oferty turystycznej regionu. Koordynatorem jesiennego cyklu imprez jest Stowarzyszenie Partnerstwo dla Doliny Baryczy w Miliczu, które w tym roku przy organizacji wydarzeń współpracuje z 34 podmiotami gospodarczymi, publicznymi i społecznymi.

Rokrocznie bardzo dużym zainteresowaniem wśród mieszkańców i turystów cieszą się kolacje „Ryba do syta”, na które zapraszają lokalni restauratorzy i gospodarstwa rybackie. Rybne uczty są biletowane i trzeba się na nie zapisać z wyprzedzeniem. W tym roku zaplanowano 15 kolacji rybnych, w tym aż 10 odbędzie się na terenie powiatu milickiego. Bilety kosztują od 125 do 150 zł za osobę.

Na pierwsza kolacje rybną, która odbędzie się 25 września o godz. 19:00 w milickiej restauracji Parkowa, jest już komplet 100 gości. Zostało jeszcze kilka wolnych miejsc na kolejną biesiadę organizowaną 24 października (tel. 695 148 765). Bilet kosztuje 140 zł. Na stołach ma królować karp, ale nie zabraknie też suma, jesiotra i potraw z dziczyzny. Biesiadę urozmaici zabawa przy gorących rytmach muzyki tanecznej oraz liczne konkursy i loteria. Podczas kolacji odbędzie się również wystawa ozdób z suszu.

W piątek, 2 października o godz. 18:00 na kolację „Ryba do syta” zaprasza Gospoda 8 Ryb w Rudzie Sułowskiej, gdzie są jeszcze dostępne bilety w cenie 125 zł za osobę (tel. 71 769 08 88 lub 534 964 120). Menu skomponowane zostanie z 8 gatunków świeżych ryb pochodzących ze Stawów Milickich. Różnorodnych potraw będzie mogło spróbować 100 gości.

Ruszyła również sprzedaż biletów na kolację rybną w Jaworowym Domu w Jaworze, która odbędzie się w sobotę, 3 października w godz. 17:00 – 23:00. Bilety w cenie 130 zł można zarezerwować pod nr tel. 577 800 676 lub 531 530 02. Oprócz pysznych dań z produktów lokalnych zaplanowano również ognisko, spacery po lesie i kawę przy kominku ze słodkim poczęstunkiem. Na uczestników imprezy czekać będzie również „nieoczywista niespodzianka”.

Restauracja W Starym Młynie w Niesułowicach organizuje w tym roku aż trzy kolacje rybne na 100 osób każda. Odbędą się one w soboty: 10 października, 17 października i 24 października. Na każdą z imprez, które trwać będą od godz. 19:00 do godz. 2:00 w nocy, zostało jeszcze po kilkanaście biletów w cenie 130 zł od osoby. Podobnie jak w innych lokalach gastronomicznych, wejściówki uprawniają biesiadników do konsumpcji i degustacji bez ograniczeń, w myśl idei „Ryba do syta”. Na stołach znajdzie się wiele potraw serwowanych na zimno i gorąco w różnych kompozycjach smakowych. Nie zabraknie też ryb wędzonych. Wspólne biesiadowanie uatrakcyjnią konkursy i zabawa taneczna. Zgłoszenia przyjmowane są pod nr tel. (71) 33 331 31 lub 503 141 457.

Jest jeszcze dostępnych ok. 12 biletów na kolację rybną w restauracji Grabownica w Grabownicy w gminie Milicz, która ma się odbyć 23 października w godz. 19:00 – 23:00. Wejściówka kosztuje 150 zł. Rezerwacja pod nr tel. 694 778 627. Wykwintna kolacja odbywać się będzie przy muzyce na żywo, a zabawie towarzyszyć będą konkursy z nagrodami.

Na kolację rybną 23 października w godz. 18:00 – 22:00 zaprasza również Zajazd Głowaczówka w Rudzie Sułowskiej. Udział w kameralnej imprezie na 40 osób kosztuje 130 zł. Bilety można rezerwować pod nr tel. 603 976 169. W menu znajdą się różne gatunki ryb z lokalnych stawów pod rozmaitymi postaciami. Do zabawy tanecznej zachęcał będzie didżej. Goście będą mieli również możliwość zakupu towarów rybnych.

Ostatnią imprezą organizowaną w ramach Dni Karpia będzie biesiada myśliwska z karpiem w roli głównej zaplanowana 13 listopada o godz. 19:00 w nowej restauracji Hubertówka w Nowym Zamku. Sprzedano już 65 biletów. Zostało jeszcze 15 wolnych wejściówek, które można nabyć w cenie 149 zł (tel. 501 707 354). Hubertówka proponuje dania rybne i mięsne w towarzystwie tradycyjnych i nowoczesnych dodatków, przeważnie lokalnego pochodzenia. Będzie się można najeść do syta, a przy okazji potańczyć przy skocznej muzyce z lat 60., 70., 80. i 90. Zagra zespół muzyczny Afert.

Na wszystkich uczestników kolacji rybnych czekają też nagrody. Na biletach na kolacje znajdują się indywidualne kody, które po zarejestrowaniu na stronie www.sklep.barycz.pl uprawnia do odebrania upominków. Drugą nagrodą będzie można wygrać podczas kolacji, głosując na najsmaczniejszą potrawę rybną.

Szczegółowe informacje na temat wszystkich 82 wydarzeń zaplanowanych na terenie Doliny Baryczy znajdują się na stronie internetowej www.dnikarpia.barycz.pl.

Publikacja:
Głos Milicza
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)