Bajkowe wypieki
Smak już nie wystarczy, liczy się też wygląd. Świąteczne ciasteczka wymagają dekoracji.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Pierniczki, ciasteczka, makaroniki, babeczki – każdy z nas bywa łasuchem, a te domowe wypieki są najlepsze. Ważne, by miały odpowiednie kształty. Tu pomagają nam przeróżne formy, foremki do pieczenia i wykańczania oraz stemple. Są jednorazowe, blaszane i silikonowe. Te ostatnie nie wymagają użycia tłuszczu, bo i tak ciasto do nich nie przywiera. Gotowe ciasteczka wymagają jednak dekoracji.
Do dekoracji możemy użyć kremu lub bitej śmietany, lukru (także kolorowego, barwniki w wielu kolorach dostępne są w sklepach spożywczych), czekolady, karmelu i wielu innych polew oraz barwionego we wszystkich kolorach tęczy cukru lub ksylitu. Możemy kupić także mazaki z kolorowym lukrem, specjalne tuby, rękawy czy strzykawki do wyciskania fantazyjnych kształtów. Przydadzą się nie tylko do pierniczków, ale także do tortów.
W sklepach kupimy także różnego rodzaju posypki, perełki, pastylki, czekoladowe gwiazdki, listki, płatki czy wiórki, z których możemy wyczarować różności. Do dekoracji przydadzą nam się także bakalie, kandyzowane owoce i skórka pomarańczowa oraz płatki róży w cukrze.
Śliczne udekorowane pierniki mogą być nie tylko świąteczną przekąską, ale także doskonałym prezentem pod choinkę.