• piątek, 11 grudzień 2015 09:46

Święta coraz bliżej!

Święta coraz bliżej!
Święta coraz bliżej! © archiwum

Święta Bożego Narodzenia to szczególny, ciepły, rodzinny czas. Jemy wyjątkowe pyszności, obdarowujemy się prezentami, śpiewamy kolędy. Wszyscy czekamy na to cały rok.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Wigilia łączy się w Polsce z wieloma tradycjami. Ubieramy choinkę, przystrajamy mieszkanie i świąteczny stół. Zgodnie ze zwyczajem na wigilijnym stole powinno się na nim znaleźć 12 potrwa i każdej trzeba skosztować.

WYBIERZ RYBĘ DLA SIEBIE
W Wigilię jemy potrawy, które są darami pól, sadów, ogrodów, lasów i wód. Stąd na świątecznym stole pojawiają się grzyby, miód, nasiona, jak pszenica, groch czy mak oraz ryby. Najpopularniejszy wśród nich jest karp, warto jednak urozmaicić menu i sięgnąć po inne smaki. Doskonale w wigilijnych potrawach sprawdzi się łosoś, dorsz, pstrąg, okoń morski czy dorada. Może je piec, grillować, smażyć i gotować, faszerować, podawać w galarecie. Filety mintaja i morszczuka idealnie pasują do ryb po grecku i, z powodu braku ości, chętnie jedzą je dzieci. Zaś steki z tuńczyka czy miecznika, które w smaku bardziej przypominają czerwone mięso niż rybę, będą świetną propozycją dla osób, które rzadko jadają ryby. Kolację wigilijną tradycyjnie kończy kompot z suszonych owoców, słodycze i ciasta. Zwykle pieczemy makowiec i piernik lub pierniczki. Potrawy z maku (makowiec, kutia, kluski z makiem czy wiele innych) są bardzo istotne na wigilijnym stole, bo mak ma nam zapewnić szczęście i powodzenie w nadchodzącym roku.

OSZCZĘDŹ CZAS I ENERGIĘ
Pamiętajmy jednak, że święta, to jak sama nazwa wskazuje okazja do świętowania, także dla pani domu. Przygotowania do wigilijnej kolacji można sobie znacznie ułatwić, by zachować energię i dobry humor na ten wyjątkowy wieczór.
Zamiast kupować śledzie w całości, lepiej zdecydować się na gotowe filety – pokrojenie ich do sałatki zajmie zaledwie chwilę. Można także kupić wiele gotowych potraw – np. śledzie marynowane, w oleju z korzennymi przyprawami, czy tak modne ostatnio – w buraczkach. W sklepach dostępne są także gotowe dania z ryb, których samodzielne przygotowanie w domu zajęłoby wiele czasu: np. ryba po grecku czy karp w galarecie.

Dla naszych najmłodszych pociech najlepiej przygotować świąteczne dania w wyjątkowej postaci, kupmy np. figurki rybne w świątecznych kształtach. Na pewno zachęcą one do jedzenia największego niejadka. Mają one jeszcze jedną zaletę – w ich przypadku nie musimy się bać ości.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)
stop-hejt
Dzielenie się opinią jest cenne, ale może ranić innych!
Komentujesz? Nie rań i nie obrażaj innych! "Nie" dla komentarzy zawierających - przemoc, pomawianie, groźby, propagowanie nienawiści, fałszywe informacje, spam. Widzisz taką wypowiedź? Zgłoś ją, korzystając z opcji zgłoś nadużycie.