Owocowe lody są najzdrowsze
W upalne dni nie ma nic lepszego niż pyszne, orzeźwiające lody. Ale nie wszystkie mrożone przysmaki są zdrowe. Dlatego warto przeczytać etykietę z ich składem, a najlepiej zrobić domowy deser pełen owoców.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
W kładzie lodów, na jakie trafimy w sklepach, można znaleźć syrop glukozowo-fruktozowy podwyższający poziom złego cholesterolu, gumę guar, której spożycie w nadmiarze wywołuje biegunkę, wzdęcia i wymioty, czy substancję E 466 mogąca powodować reakcje alergiczne.
Na dodatek przeciętna porcja (ok. 120 gramów) dostarcza nam tyle kalorii, co podwieczorek lub kolacja. Jest to po prostu bomba kaloryczna, dlatego najzdrowiej będzie, jeśli lody przygotujemy w domu. – Możemy je zrobić ze świeżych owoców, śmietanki i cukru lub w wersji dietetycznej z jogurtem i kostkami lodu – podpowiada dietetyk Paulina Tuszyńska. Łatwo tez przyrządzić sobie sorbety, czyli mrożone desery robione tylko z wody z owocami (najczęściej z sokiem). Porcja takiego smakołyku ma mało cukru i nie zawiera tłuszczów.