• wtorek, 29 wrzesień 2020 10:54

Wybieramy podłogę do kuchni

Wybieramy podłogę do kuchni
Wybieramy podłogę do kuchni © archiwum

Kuchnia jest miejscem, w którym bardzo łatwo o różnego rodzaju zabrudzenia i uszkodzenia. Podłoga w tym miejscu musi zatem spełniać wysokie wymagania.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Ze względów praktycznych musi być odporna na zaplamienia, ścieranie, uszkodzenia mechaniczne, uderzenia i odpryśnięcia. Musi się też charakteryzować odpornością na wilgoć i wysoką temperaturę. Najczęściej wybieranym materiałem do kuchni są płytki ceramiczne. Są łatwe do utrzymania czystości i bardzo wytrzymałe. Nie ulegają przebarwieniom ani odkształceniom.

Wyróżnia je też odporność na środki chemiczne i wysoką temperaturę. Nie wymagają specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. Płytki ceramiczne mają też swoje wady. Bije od nich chłód, a szlifowana ceramika może być bardzo śliska. Upuszczone na płytki przedmiot zwykle się tłuką. Przez wzgląd na swoje właściwości fizyczne oraz estetyczne walory w kuchni bardzo dobrze sprawdzi się również kamień naturalny. Jest on tworzywem twardym i wodoodpornym. Jest źródłem wielu kolorów, tekstur i struktur. Najpopularniejszymi kamieniami do wykończenia podłóg to marmur, łupki oraz granity. W razie uszczerbków czy zarysowań podłogę z kamienia bardzo łatwo naprawić.

Bardzo ciekawym pomysłem na wykonanie kuchennej podłogi jest naturalny beton architektoniczny. Jest on odporny na wodę i charakteryzuje się wysoką wytrzymałością mechaniczną. Ważne jest to, że nie zawiera sztucznych włókien szklanych czy polipropylenowych, które mogą być szkodliwe dla zdrowia, zwłaszcza dzieci, alergików i astmatyków.

Kolejnym rozwiązaniem jest podłoga wykonana z drewna. Musimy jednak pamiętać o tym, że drewno w kuchni narażone jest na kontakt z różnymi płynami. Ponadto nie wszystkie detergenty nadają się do czyszczenia drewnianej podłogi. Najlepszymi gatunkami drzew na wykonanie podłogi do tego pomieszczenia są drzewa egzotyczne, które są bardzo twarde i odporne na wilgoć, a także rodzimy dąb czy buk.

Na rynku dostępne są panele o wysokich parametrach, które spokojnie wytrzymają wszystkie szkodliwe czynniki jakie mogą występować w kuchni. Ich minusem jest jednak odgłos stukania podczas chodzenia. Prawidłowa konserwacja pozwoli nam cieszyć się podłogą z paneli na długie lata.

Doskonałym pomysłem jest wybór podłogi winylowej. Jest ona wodoodporna. Sprawdzi się nawet w przypadku ogrzewania podłogowego. Na rynku dostępne są przeróżne wzory, które wpasują się w każde wnętrze.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)
Tagged under