Grill na słodko i na ostro
Sezon grillowy w pełni! Czas rozpalić węgle i spotkać się z przyjaciółmi w ogrodzie lub na działce. Jeśli dość masz już standardowej karkówki i kiełbasek, czas wypróbować coś innego!
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Grillowane warzywa, pierś indyka, a może… pikantne skrzydełka z kurczaka w miodzie? W wielu kuchniach świata połączenie ostrego ze słodkim doskonale się sprawdza. Może warto wnieść odrobinę fantazji także do dań grillowanych?
MIÓD A GRILL
Być może należysz do fanów pizzy z szynką i ananasem lub schabu ze śliwką – jeśli tak, w twojej kuchni nie może zabraknąć też miodu. Jest wiele potraw, do których ten słodki płyn nadaje się idealnie – do podkreślenia smaku mięsa bądź złagodzenia ostrości. To mogą być żeberka w miodzie lub miodowo – musztardowy deep do sałatek. Miód to pyszny i zdrowy składnik dań, który w połączeniu z pikantnym mięsem z grilla podbija serca osób gustujących w niecodziennych smakach.
PIKANTNE SKRZYDEŁKA W MIODZIE
Jeśli i ty jesteś fanem dań z rusztu, koniecznie powinieneś wypróbować pikantnych skrzydełek w miodzie! To fantazyjne i pyszne połączenie słodkiego miodu z doprawionym na ostro mięsem kurczaka – a najlepiej pasują tu właśnie skrzydełka. Aby je przyrządzić, będziesz potrzebował skrzydełek z kurczaka, ketchupu pikantnego, sosu sojowego, oleju, ostrej sproszkowanej papryki, ulubionych przypraw i oczywiście miodu! Mięso w tak przygotowanej marynacie należy przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin. Rozsmakuj się w gorących, słodko – ostrych skrzydełkach z rusztu!